20:55

22.09.2021

20:55

22.09.2021

KoSSev

"Kurti prodaje maglu kada kaže da i dalje važi ponuda Kosova da obe strane uklone privremene registarske tablice. On zapravo hoće da kaže da će da povuče mere kada Srbija prizna nezavisno Kosovo", kazao je danas predsednik Srbije.

„On (Kurti) to priča onako za ljude koji nisu upućeni i prodaje maglu. Ja sam svakojake prodavce magle i šibicare video u životu. Zato ih i prepoznajem na kilometar“, rekao je Vučić danas iz Budimpešte.

Objasnio je da Kurti zapravo želi da Srbija prizna Kosovo.

„Ja znam na šta on misli. On kaže, ne sve je u redu, mi smo mirni, dobri, samo vi povucite vaše mere. Da povučemo mere da smo mi suverena država, a oni nisu suverena država. Kada povučemo te mere, Kosovo je nezavisno i Srbija je priznala nezavisno Kosovo, dakle to je ono što Kurti kaže“, ocenio je Vučić.

Vučiću je zapanjujuće to što pojedini mediji govore o „akcijama Srbije“.

„A koju je to akciju Srbija preduzela? Jel Srbija poslala vojsku, policiju, jel Srbija nekoga napala? Jel Srbija bilo kakvu jednostranu akciju preduzela. Pa nije, ali ne vredi. Kad krenete da lažete, tome kraja nema“, dodao je Vučić.

I danas je, kao i juče, pomenuo slučaj oslikanog voza, koristeći gotovo iste reči – da voz nije stigao ni 30 kilometara do Kosova, a da su na Sever upala specijalna oklopna vozila zbog „strašne uvrede za Albance“ – voz je bio oslikan „slikama srpskih manastira“, kazao je Vučić.

„Oni su sproveli akciju, mi ništa nismo uradili i bili smo krivi. Danas ama baš ništa nismo uradili i onda smo mi krivi zbog valjda ‘akcija Srbije’ – koje akcije Srbije?, upitao je ponovo Vučić.

Predsednik kaže da je svima najlakše da optužuju Srbij, jer „svima smeta snažna Srbija“, kao i da je to ujedno razlog za „laži iz Prištine“.

„Znate, mi smo spremni, samo neka Srbija povuče mere pa ćemo mi da povučemo. Čekaj bre, različiti je odnos, zato i razgovaramo, inače da mi vas priznajemo, ne bi bilo potrebe da sa vama razgovaramo“, poručio je Prištini Vučić.

Nakon što je juče kazao da je odbio predlog Kvinta+EU za rešavanje novonastale situacije na Severu, „jer neće da dozvoli poniženje Srbije“, i danas je odbio bilo kakav predlog i ujedno izneo svoj.

„Mogu da organizuju šta hoće, neću da pristanem na ono što neću da pristanem. Postoji samo jedna mogućnost, vratite se na ono što je bilo pre 20. septembra, a onda možemo da razgovaramo o čemu god hoće. A pre toga da nam govore, povućiće oni ROSU, a ti Vučiću u međuvremenu dođi da razgovaraš, a oni da u međuvremenu skidaju tablice ili ne znam šta sve – ne može“, kazao je Vučić.

Precizirao je da jedno mogu „na silu“ da urade drugačije.

„Možete sve na silu, i onako su rekli – ako ih zove Kosovska policija intervenisaće i EULEX, pa sam ja rekao, zovite i NATO, zovite i koga hoćete, ali pristanak Srbije na to nećete da dobijete“.

I danas je kompromisni predlog za rešavanje situacije oko tablica objasnio kroz kupovinu pomorandži.

„Prodaju vam 5 kila pomorandže za 1000 dinara, uzmu vam 1000 dinara, a onda dođe policajac i kaže – nisam video da li si dao pare ili nisi. aj’ nemoj da daš 1.000, daj mu još 300 dinara, i onda kažu – pa eto, postignut je kompromis i napravili smo veliki uspeh“.

Na sve to Vučić kaže da „ne plaća, i da neće da plaća reket za tih 300 dinara“.

„Mi smo svoje ispunjavali i ispunili, a oni nisu ono što je najvažnije“, dodao je predsednik, podsetivši da Priština još uvek nije formirala Zajednicu srpskih opština.

„Kažu pa to piše u dokumentu iz 2011. a to piše i u aneksu. E pa ne piše baš to, i nećete nigde da nađete odgovor, ma koliko budete tražili, ali piše nešto do pola, pa bi oni to da tumače kako hoće, a ono što je najvažnije i gde nema tumačenja kako oni hoće, i što piše u osnovnom sporazumu, a ne u aneksu 16. paragrafa 14. člana, gde je sakriveno i ne znam već, dakle ono što su osnovnih šest tačaka – suština briselskog sporazuma – oni mrtvi ladni kažu to nećemo“.

Vučić je danas o odnosu Prištine prema onome što je dogovoreno u Briselu, govorio na sličan način kao i predsednik Srpske liste, Goran Rakić, pre dva dana, tokom protesta u blizini Jarinja.

„Jel to švedski sto – ono što ti se sviđa hoćeš, a ono što ti se ne sviđa – to nećeš. I sad kao zvaćemo te – može da me zove Sveti Petar i ko god hoće, a jedino rešenje je ovo, i uopšte neću da pregovaram i da razgovaram o besmislicama“, zaključio je predsednik.

Sa druge strane, o ostalim pitanjima spreman je da razgovara do mile volje.

Vučić kaže da međunarodni zvaničnici znaju za celokupnu situaciju, ali i da je u interesu najmoćnijih sila da Kosovo bude nezavisno i da nateraju Srbiju da učestvuje u svemu tome.

Međutim, kako predsednik dodaje, to nije interes Srbije.

„Oni znaju da smo mi u pravu, za sve dvostruke aršine koje primenjuju, oni znaju koliki su licemeri kada govore o obostranoj krivici, i govore vam o akcijama Srbije – koje akcije Srbije“, upitao je još jednom predsednik.

Kaže da Priština obmanjuje svetsku javnost i da „nema kraja njihovim lažima“.

Neće da preuzmu tela dok se ne smeni Odalović

Vučić je danas ujedno kazao da Priština i dalje želi da se sa čela Komisije za nestala lica Srbije smeni Veljko Odalović, kao i da su, kako je dodao, spremni da čak ne preuzimaju posmrtne ostatke Albanaca pronađenih u grobnicama na teritoriji Srbije, dok se to ne desi.

„Dakle oni čak idu dotle. Kažu, nećemo da porodicama naših poginulih – identifikovanih Albanaca, da damo tela, zato što nam se ne sviđa ko je na čelu Komisije za nestala lica u Srbiji“, kazao je predsednik.

Dodao je da je shvatio da ima posla sa, izrazio se „blago“ – vrlo čudnim i neodgovornim ljudima.