12:39

30.09.2021

12:39

30.09.2021

RTK2

Drugog dana dijaloga na najvišem nivou u Briselu postignut dogovor Kosova i Srbije, obajvio je na tviteru Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

"Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, upravo je postignut sporazum o deeskalaciji i napretku. Zahvaljujem Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i dogovore se za dobrobit ljudi", napisao je Lajčak.

On je na Tviteru objavio i fotografiju teksta postignutog dogovora, koji prenosimo u celosti:

Obe strane su se složile oko sledećih tačaka:

1. Specijalne jedinice policije koje su trenutno raspoređene na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak biće uklonjene istovremeno sa blokadama puteva počev od 2. oktobra 2021. u 8:00 i završavajući najkasnije do 16:00. KFOR će se rasporediti na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak pre početka istovremenog uklanjanja i ostaće približno dve nedelje radi održavanja bezbednog i zaštićenog okruženja i slobode kretanja.

2. Od 4. oktobra 2021. godine u 8:00, režim nalepnica, dogovoren u okviru Dijaloga uz posredovanje EU, primenjivaće se kao privremena mera dok se ne postigne trajno rešenje.

3. Radna grupa sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine, kojom će predsedavati EU, biće osnovana kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica na osnovu standarda i prakse EU. Prvi sastanak Radne grupe biće održan 21. oktobra 2021. godine u Briselu. U roku od šest meseci od prvog sastanka, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju za format Dijaloga na visokom nivou.