13:44

17.10.2021

13:44

17.10.2021

RTK

U nizu sastanaka u američkom Ministarstvu odbrane u Pentagonu, ministra odbrane Armenda Mehaja sa delegacijom primila je i zamenica pomoćnika ministra odbrane Laura Kuper, a zatim su na nivou delegacija održane bilateralne konsultacije o odbrani .

U saopštenju se navodi da su se ministar Mehaj i Kuper zajednički dogovorili o konkretnim radnjama u vezi sa članstvom u Partnerstvu za mir, vojnim kupovinama putem FMS -a (Foreign Militari Sale), unapređenju saradnje u oblasti sajber odbrane, kao i povećanju učešća u misijama i zajedničkim vežbama između američke vojske i KBS -a.

„Sada nam preostaje da se zajedno, uz puno poverenje i volje, nesebično zalaganje i posvećenost, kao i dobro upravljanje i potpunu transparentnost, posvetimo svim zajedničkim ciljevima. Partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i nezamenljiva podrška koja mi je potvrđena istorijski je događaj za sigurnu budućnost naše zemlje i čitavog regiona", rekao je na kraju ministar Mehaj.

U saopštenju se navodi da je Kuper izrazila veliko poštovanje za uspešan razvoj u oblasti odbrane, zahvalivši se posebno ministru Mehaju na podršci američkih snaga u procesu smeštanja avganistanskih izbeglica.

Kuper je u ime Ministarstva odbrane SAD-a potvrdila podršku Kosovu, kao partneru i izvozniku mira na globalnom nivou, o čemu svedoči zajedničko iskrcavanje u mirovnoj misiji zajedno sa američkom vojskom u Kuvajtu, kao i njegovu glavnu ulogu na regionalnom nivou.

Sa svoje strane, ministar Mehaj se zahvalio i izrazio veliku zahvalnost gospođi Kuper, na kontinuiranoj podršci i odličnom partnerstvu, izražavajući maksimalnu spremnost za produbljivanje dalje saradnje.

Mehaj je takođe ponovio ponudu Kosova Sjedinjenim Državama da uspostave stalnu vojnu bazu na Kosovu, istovremeno doprinoseći povećanju bezbednosti i stabilnosti na regionalnom nivou.