14:58

17.10.2021

14:58

17.10.2021

Milica Živić, RTK2

Birački centri na teritoriji opštine Gračanica otvorena su na vreme jutros u 7 časova. Prvi glasači počeli su da pristižu odmah nakon otvaranja biračkih mesta.

Izborni dan u opstini Gracanica protiče bez problema. Nije bilo nikakvih incidenata. Građani izlaze da glasaju.

Očekivanja građana od izbora uglavnom se odnose na bolju ekonomsku situaciju.

Svoju građansku dužnost u jutarnjim satima obavili su kandidati za predsednika Opštine Gračanica, Ljiljana Subarić i Branimir Stojanović.

"Verujem da će građani odabrati najbolje za sebe i svoje porodice i zato ih pozivam da u što većem broju izađu na biračka mesta i iskoriste svoje biračko pravo jer borba za interes naših građana je borba svakog od nas pojedinačno i svako zato treba da bude odgovoran i da svoj doprinos“ kazala je Ljiljana Šubarić, kandidat za predsednika Opštine Gračanica ispred "Srpske liste".

"Potrebno je da se odlučivanje vrati građanima, s obzirom da pojedine skirivene i sive eminencije danas, nažalost, odlučuju više nego bilo ko ko ovde živi. Poručujem građanima da budu hrabri i da ne popuste pod pritiscima kojih je bilo i poslednjih mesec dana, a kojih će biti i danas.” rekao je Branimir Stojanović, samostalni kandidat za predsednika Opštine Gračanica

Predsedik Opštine Gračanica Srđan Popović je nakon glasanja poručio:

"Prošli smo toliko iskušenja, toliko smo izazova imali iza nas, tako da su svaki izbori za nas istorisjki. Zato još jedno pozivam sve meštane opštine Gračanica da izađu u što je moguće većem broju" rekao je Popović.

Izborni centar u Gračanici obišao je vršilac dužnosti otpravnika poslova Misije Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Nikolas Džej Đakobi.

"Naš cilj je da se uverimo da svi na Kosovu imaju šansu da se njihov glas čuje, što je zaista važan deo demokratije. Svi govore kako su parlamentarni izbori važni, ali realnost je, i mi to govorimo u SAD, da je naša politika lokalna" rekao je Đakobi.

Izborno mesto u OŠ Miladin Mitić u Čaglavici obišao je šef misije EU na Kosovu Tomaš Suniog koji je najavio je da će Misija EU za nadgledanje izbora u utorak predstaviti prvi prelimarni izveštaj izbora.

"Evropska unija je organizovala misiju za nadgledanje izbora. Već imamo našu ekipu koja nadgleda izbore duže vreme, oni su već stigli pre mesec dana na Kosovo i biće tu dok se ne završe izbori, uključujući i brojanje glasova.” kazao je šef misije EU na Kosovu.

U opštini Gračanica u 13 biračkih centara glasalo se na 30 biračkih mesta  koje su tokom dana obezbeđivali pripadnici Kosovske policije.