18:56

13.08.2016

18:56

13.08.2016

Mirjana Marinković, RTK2

Danas se navršilo 13 godina od dvojice dečaka i ranjavanja još četiri mladića u Goraždevcu. Počinioci zločina još uvek nisu pronađeni, a neutešni roditelji imaju utisak da su ih svi zaboravili.

Na lokalnom groblju u Goraždevcu u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice danas je služen trinaestogodišnji pomen Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (12). Dvojica dečaka su 13. avgusta 2003. ubijeni rafalom iz automatskog oružja dok su se sa svojim vršnjacima kupali na reci Bistrici. Tog kobnog dana ranjeni su još jedan mladić i troje dečaka - Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragan Srbljak (13).

Počinioci ovog stravičnog zločina još uvek nisu pronađeni, a roditelji nastradale dece dece sve više gube nadu da će se to ikada dogoditi.

Trinaest godina od ubistva, majka Ivana Jovovića neutešno plače na grobu svog sina, jer bol ne janjava, a pravda nije zadovoljena.

Otac ubijenog 13-godišnjeg Pantelije, Milisav Dakić kaže da ubistvo dece u Goraždevcu pada u zaborav.

”Nit` mi ko dođe, nit` mi ko nešto kaže. Primećujem da mi se svi udaljavaju, nekako, i crkva mi se udaljava. Jedino kad je godišnjica vi novinari dođete i otprilike, sve su to ista lica”, rekao je on.

Parastos u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice služio je iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić.

”I sam se sećam tog dana, kada sam, nedugo posle toga što se desilo, otišao na Bistricu i video dečije papuče, sandale i dečiju krv, i video koliko je strašno i užasno kada stradaju oni koji su nevini”, kaže iguman Sava.

Godišnjici ubistva srpske dece na Bistrici nisu prisutvovali predstavnici Srba u kosovskim institucijama. Jedini srpski zvaničnik bio je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zoran Bojović. On ističe da ubice dece moraju biti pronađene ako se žele dobri međuetnički odnosi.

”Vlada Republike Srbije želi da gradi dobre odnose, ali  međunarodna zajednica i naše komišije Alabanci moraju da znaju da bismo gradili dobre međuetničke odnose, ubice dece u Goraždevcu moraju biti pronađene.”

Specijalno tužilaštvo Kosova i Euleks su 2010. godine obustavili istragu zbog toga što policijska istraga, kako se navodi, nije dovela do konkretnih rezultata, ili potencijalno osumnjičenih.

Predsednik privremenog organa Peć Miloš Dimitrijević kaže da zbog nerasvetljavanja ovog zločina, među Srbima u ovom kraju vlada veliko nepoverenje u nadležne institucije.

”Potrebno je više napora da se ponovo pokrene ovaj postupak, da se počinioci pronađu i da se izvedu pred lice pravde”, kaže Dimitrijević. 

Pre ubistva dece na Bistrici, u Goraždevcu je živelo oko 1.000 Srba, a danas ih je svega 400, jer je ovaj zločin bio jedan od glavnih razloga da roditelji decu iz ovog mesta sklone na sigurnije mesto, odnosno u neke od gradova u centralnoj Srbiji.