22:09

08.12.2021

22:09

08.12.2021

Saopštenje, RTK2

Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani dočekala je danas nerezidentnog ambasadora na Kosovu Alana Bovmana. Ona je izarzila zahvalnost kanadskoj podršci Kosovu koja od 1999. godine pozdravlja mogućnost produbljivania međudržavne saradnje, a posebno nakon sastanaka por rukovodstvom Kanade prošlog meseca. 

Predsednica Osmani je istakla da je podrška Kanade novim priznanjima i učlanjenju u međunarodne organizacije pokazatelj najvećeg angažovanja Kanade bezbednosti i miru u regionu. Ona je istakla spremnost da intenzivira odnose Kosova sa Kanadom tokom narednih godina u oblasti diplomatije, trgovinskih razmena i saradnje na pitanjima bezbednosti i odbrane. Predsednica Osmani je podvukla da je saradnja Kosovo-Kanada odraz zajedničkih vrednosti i verovanja u transatlantski savez. 

Ambasador Bovman izrazio je predsednici Osmani zahvalnost Kanade na pomoći koju je Kosovo dalo u pružanju utočišta afganistanskim izbeglicama. U tom pravcu predsednica Osmani je rekla da građani Kosova, iz njihovog iskustva kao izbeglice tokom poslednjeg rata, cene bitnost pružanja sigurnog utočišta i da će kosovske institucije biti uz njegove NATO saveznike u suočavanju sa takvim humanitarnim krizama.