22:37

08.12.2021

22:37

08.12.2021

RTK

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozdravio je odluku Sjedinjenih Američkih Država da sankcionišu organizovanu kriminalnu grupu na čelu sa Zvonkom Veselinovićem koja deluje na severu Kosova.

Kurti je rekao da današnja odluka Sjedinjenih Američkih Država potvrđuje legitimnost akcija Policije Koosava pre nekoliko nedelja u severnoj opštini Mitrovica protiv švercera ilegalne robe.

„Odgovorna za trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije, ova grupa je najbolji dokaz da je kriminal na severu Kosova svakodnevna realnost koja krši vladavinu prava i prava, slobode i dobra građana. Današnja odluka Sjedinjenih Američkih Država potvrđuje legitimnost akcija Kosovske policije pre nekoliko nedelja u severnoj opštini Mitrovica protiv švercera ilegalne robe.

Borićemo se protiv veza međuetničke saradnje kriminalnih grupa i njihovog transnacionalnog dometa kroz saradnju zvaničnika naših institucija bez obzira na etničku pripadnost i međunarodnu saradnju sa našim saveznicima i partnerima“, napisao je Kurti.

Premijer je rekao da „organizovani kriminal predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti. Republika Kosovo pripada svim njenim građanima. Vlada Republike Kosovo ima za prioritet borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD danas je ciljala 16 pojedinaca iz 24 entiteta u nekoliko evropskih i zemalja severne hemisfere, uključujući Zvonka Veselinovića i njegovu organizovanu kriminalnu grupu odgovornu za trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije.