15:02

15.12.2021

15:02

15.12.2021

RTK

Srpski medij KosovoOnline, koji je poznat po dezinformacionim člancima i širenju propagande protiv Kosova, danas se predomislio zbog objavljivanja članka koji je bio objavio.

Brisanje ove objave i sa sajta i sa društvene mreže Fejsbuk, izazvalo je interesovanje na srpskom medijskom tržištu. Zasebno, novinari koji prate dezinformacije su na ovo gledali sa skepticizmom.

KosovoOnline je danas, 15. decembra 2021. godine u 7:27 objavio tekst pod naslovom „Đurić: Odgovorni za ubistvo braće Bitići moraju dobiti kaznu koju zaslužuju“.

Međutim, samo nekoliko minuta nakon objavljivanja ovog članka, bio je izbrisan i samim tim nedostupan za čitanje.

Za poznavaoca dezuinformacija Alberta Spahijua ova akcija je uobičajena za neprofesionalne medije, koji su posvećeni obmanjivanju javnog mnjenja.

„Prvo, KosovoOnline je poznat kao medij koji prenosi stavove Kremlja. Kao zastupnik ruskih medija na Kosovu, nije želeo da prenosi šta je Đurić rekao američkim medijima, bez obzira ko je to rekao. Ovde moramo uzeti u obzir i činjenicu onoga što je on izjavio. Jer, spremnost srpskog diplomate da odgovori američkim zahtevima Srbiju udaljava od Rusije“, rekao je Spahiju.

Prema njegovim rečima, „drugi razlog je vezan za publiku. Dok je Đurić govorio o spremnosti Srbije da otkrije ubistvo braće Bitići, govorio je o zapadnoj publici.

„Međutim, na objavljivanje ovog mišljenja na KosovoOnline, koji ima pretežno srpsku publiku, gleda se drugačije – navodno je Srbija spremna da preda zločince, čime gubi glasače za Vučićevu vlast.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je „ubistvo braće Bitići užasan zločin koji treba izreći onima koji su ga počinili, ali sam takođe uveren da pravda treba da presudi i da mi političari moramo da učinimo sve što možemo ili diplomatski predstavnici, u mom slučaju, mogu da pomognu u tom pravcu”.

Đurić je ovaj intervju dao Glasu Amerike, dok je KosovoOnline za izvor informacija imao srpski medij Tanjug.

Iako je pomenuti članak brzo izbrisan sa sajta, KosovoOnline je zaboravio da ga ukloni sa Fejsbuka.

Nakon nekoliko sati, KosovoOnline je izbrisao ovaj članak sa društvene mreže, nakon što je izazvao negativne komentare srpskih čitalaca.

Još ranije KosovoOnline je apostrofiran kao medij koji širi dezinformacije i koji je u službi ruskog antizapadnog narativa.

Prema člancima koji se bave dezinformacijama, KosovoOnline je iskoristio tragični slučaj ubistva u Glođanu da širi propagandu protiv imidža Kosova i prikaže Srbe kao žrtve nedavnog rata, objavljujući na desetine članaka sa dezinformacijama.

Različite vladine i nevladine organizacije su u više navrata kritikovale vlast u Srbiji zbog kršenja slobode medija i štampe, poredeći je sa autoritarnim zemljama.