16:03

14.01.2022

16:03

14.01.2022

RTK2, RTK

Američki Stejt department podržava danas objavljenu zajedničku izjavu zemalja Kvinte u vezi sa organizovanjem srpskog referenduma na Kosovu.

Ovu izjavu objavili su na svom sajtu, gde države Kvinte traže od Vlade Kosova da dozvoli OEBS-u da organizuje referendum na Kosova kao što je to ranije praktikovano u izbornom procesu.

U zajedničkom saopštenju, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija izrazile su žaljenje što Vlada Kosova nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju da prikupi glasačke listiće kosovskih Srba.

„Sa žaljenjem konstatujemo da Vlada Kosova nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikupi glasačke listiće birača koji žive na Kosovu za sledeći referendum, u skladu sa dosadašnjom praksom. Pozivamo vladu Kosova da omogući Srbima na Kosovu da ostvare svoje pravo glasa na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom“, navodi se u saopštenju.

Dok su institucije Republike Kosovo na zajedničkom sastanku sa ambasadorima Kvinte i predstavnikom EU iznele svoj usaglašen i zajednički stav u vezi sa održavanjem referenduma u ​​Srbiji na teritoriji Republike Kosovo.