16:50

17.01.2022

16:50

17.01.2022

RTK

Pokret Samoopredeljenje kaže da neće biti dozvoljeno održavanje srpskih izbora u aprilu na teritoriji Republike Kosovo, kao što je učinjeno na ustavnom referendumu 16. januara.

Isto misli i opozicija, ali traži od premijera Kurtija da razreši ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Gorana Rakića zbog nedeljnih izjava kojima se upozorava na reciprocitet prema zvaničnoj Prištini.

Predsednica poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja rekla je da bi glasanje građana Kosova sa srpskim državljanstvom za aprilske izbore trebalo da se obavi odlaskom u Srbiju, poštom ili preko Kancelarije za vezu, dodajući da je Kosovo teritorijalno entiteta, a zakon važi podjednako za sve.

Ona je, posle sednice Predsedništva Skupštine Kosova, rekla da je rezolucijom koju je donela Skupština povodom referenduma u ​​Srbiji, ponovo potvrđena volja svih političkih partija na Kosovu za procesima koji narušavaju suverenitet zemlje.

Kusari-Ljilja: Kosovo je nezavisna država

„Rezolucija Skupštine Kosova je ponovo potvrdila volju svih političkih partija na poziciji i opoziciji u odnosu na proces kojim se narušava suverenitet i ustavnost Republike Kosovo. Predviđeno je glasanje za izbore, bilo parlamentarne ili kako je bilo referendumom druge države ili drugih građana sa dvojnim državljanstvom, a kako je više puta ponovljeno u subotu u Skupštini Republike Kosovo, postoje metode kako se glasa, glasa se odlaskom u državu u kojoj se održavaju izbori, poštom ili u ambasadama ili kancelarijama za vezu te države. Verujem da je to kao princip, ili kao proces, definisano i da se već dva-tri meseca pred izbore u Srbiji mogu pripremiti da se oni sprovedu u ovom obliku, kako bi se shvatilo da je Kosovo teritorijalna celina, nezavisna i suverena država i zakon je primenljiv na sve, bez izuzetka“, izjavila je Kusari-Ljilja.

Prema njenim rečima, postupci kosovskih institucija nedozvoljavanjem referenduma Srbije na Kosovu nisu narušili odnose države sa međunarodnim partnerima.

Dok je šef poslanika Demokratske partije Kosova Abeljard Tahiri rekao da je akcija u vezi sa referendumom u Srbiji obavezna i u odbranu suvereniteta Kosova, koju je, prema njegovim rečima, tražio i PDK.

Ali sednica, koja je održana u subotu na kojoj se glasala o rezoluciji da se Srbiji ne dozvoli održavanje referenduma na Kosovu, prema Tahirijevim rečima, bila je nepotrebna i ismevanje opozicije.

Tahiri: Akcija Vlade Kosova u vezi sa referendumom je obavezna

„Zamislite da se 2011. sastala Skupština Kosova i zatražila od tadašnje Vlade Kosova da vrši suverenitet na celoj svojoj teritoriji. Znate da su 2011. godine granične tačke 1 i 31 uspostavljene na Brnjaku i Jarinju od strane Tačijeve vlade 2 i nije bilo potrebe za bilo kakvom rezolucijom. Skupština Kosova se nije sastala da glasa o rezoluciji o primeni ustava u zemlji. Dakle, ovo su obavezne akcije Vlade Republike Kosovo za sprovođenje ustava i zakona na snazi, za zaštitu suvereniteta zemlje, proširili smo ga na celu teritoriju Republike Kosovo“, rekao je Tahiri.

Prema Tahirijevim rečima, Kosovo ne bi trebalo da dozvoli održavanje srpskih izbora na teritoriji Republike Kosovo, dok je za ministra vlade Kurti Goran Rakić rekao da treba da bude razrešen posle njegovih izjava da će Srbija recipročno primeniti ako budu nije dozvoljeno da organizuje izbore 3. aprila.

Tahiri: Ne bi trebalo da dozvolimo organizovanje izbora od strane druge države u našoj zemlji

„Takvog ministra treba otpustiti, pa ministru koji daje izjave protiv vlade zemlje koju predstavlja, normalno nije mesto u toj vladi. Što se izbora tiče, unutrašnja je stvar Srbije kako ih organizuje i gde ih organizuje, mi smo prepušteni da branimo ustavnost i suverenitet naše zemlje, tako da ni u kom slučaju ne smemo dozvoliti da izbore organizuje još jednu državu u zemlji "koje krše naš suverenitet i ustavni poredak", dodao je on.

S tim u vezi, šef Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da nijedan srpski ministar ne može da preti Kosovu.

Povodom organizacije srpskih izbora u aprilu, Tahiri je rekao da takve teme ne bi trebalo da budu tako hitne u Skupštini Kosova.

Tahiri: Alijansa se ne protivi pitanjima od nacionalnog značaja

„Ovo su veoma osetljive teme za državu i na ovaj način ih treba rešavati, konzumirati prvo interno sa relevantnim institucijama, a zatim i na parlamentarnom nivou, takva tema ne treba da dođe kao hitna tema u parlamentu već da se konzumira, na šta mislim kao na Alijansu je da se ne suprotstavljamo u ovim temama, nama je neprihvatljivo da neko sada pokušava da izmami pohvale, da čestita akciju. „Postupanje poslanika na sednici je bila obaveza, svi smo se zakleli da ćemo čuvati zemlju i to smo uradili“, rekao je on.

On je rekao da su podržali vladu u odluci da ne dozvoli održavanje referenduma u ​​Srbiji na teritoriji Kosova i dodao da je zamolio predsednicu Skupštine da se ne vraća na raspravu na kojoj će, prema njegovim rečima, poslanici pokazati „ko je patriotskiji od drugog”.

Predsedništvo Skupštine odlučilo je da 20. januara počne početak redovnog rada prolećnog zasedanja, sednice na kojoj će se voditi rasprava koju je raspisala AAK u vezi sa poskupljenjem.

Na ovoj sednici biće razmotreno nekoliko nacrta zakona u drugom čitanju i glasaće se o međunarodnom sporazumu.

Takođe, ovog petka se očekuje nastavak rada nezavršenih sednica sa jesenjeg zasedanja na kojima će biti sređeni međunarodni sporazumi koji nisu izglasani prošle godine.