15:07

22.01.2022

15:07

22.01.2022

RTK2, REL

Sjedinjene Američke Države pozivaju Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog uz posredovanje Evropske unije u „duhu neophodnog kompromisa“ kako bi postigli dogovor o normalizaciji odnosa.

„Nastavljamo da pozivamo Kosovo i Srbiju da daju prioritet dijalogu uz posredovanje EU, rade na minimiziranju tenzija i nastavljaju pregovore sa fleksibilnošću i kompromisom potrebnim za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji koji će „omogućiti njihov evropski put“, rekao je portparol Stejt departmenta za Radio Slobodnu Evropu.

SD je govorio o izveštaju koji su nedavno objavili Institut za spoljnu politiku Univerziteta Džons Hopkins (SAIS) i Vilson centar, a koji preporučuje da američka administracija uvede sankcije političarima sa Kosova i iz Albanije koji svojim izjavama promovišu ujedinjenje obe zemlje.

„Cenimo akademsku i organizacionu perspektivu po ovim pitanjima. Sjedinjene Države su posvećene suverenom, nezavisnom, multietničkom Kosovu, kao što je navedeno u njegovom Ustavu“, rekao je portparol Stejt Departmenta, ne komentarišući izveštaj.

Nedavno su Sjedinjene Države uvele sankcije političarima na Zapadnom Balkanu zbog navoda o njihovoj umešanosti u korupciju.

U maju 2021. bivši predsednik Albanije Salji Beriša proglašen je „personom non grata“ zbog, kako je Vašington rekao, umešanosti u rasprostranjenu korupciju.

U međuvremenu, 5. januara 2022. SAD su proširile sankcije srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku zbog umešanosti u korupciju i podrivanje stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Zamenik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upozorio je da će SAD uvesti sankcije i drugim političarima u regionu.

Stejt Department je saopštio da su Sjedinjene Države posvećene uspehu čitavog regiona Zapadnog Balkana i integraciji ovih zemalja u EU, uključujući Kosovo kao nezavisnu, suverenu i demokratsku državu.

„Sjedinjene Države su duboko posvećene uspehu regiona i zameniku državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, specijalnom izaslaniku za zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru, zajedno sa američkim ambasadorima u Prištini i Beogradu“, rekao je portparol Stejt departmenta.