16:54

22.01.2022

16:54

22.01.2022

KoSSev, Koha

Kosovo je tokom prošle godine iz Srbije uvezlo robe u vrednosti od oko 300 miliona evra, dok je u ovu susednu zemlju izvezlo manje od 2 miliona evra.

Među prvih pet glavnih zemalja odakle se roba uvozi, osim Nemačke je Srbija, koja beleži povećanje u 2021. godini, na 300 miliona evra, u odnosu na 2020. godinu, kada je uvoz iz Srbije iznosio 174 miliona evra.

Povodom povratka Srbije na kosovsko tržište, nakon ukidanja reciprociteta i pada izvoznog trenda sa ovom zemljom, portparol kosovske carine, Adriatik Staviljeci (Stavileci), rekao je za KosovaPress da dominiraju dve glavne industrije proizvoda koji se iz Srbije izvoze na Kosovo – prehrambena industrija i industrija građevinskog materijala.

„Što se tiče uvoza proizvoda iz Srbije, tokom 2021. godine imali smo uvoz u vrednosti robe od oko 300 miliona evra, što je smanjenje u odnosu na prethodni period. U vreme kada je Srbija godinama unazad izvozila robu na Kosovo iznosio je i do 450 miliona evra, tako da je prošle godine ostvaren pad u tom pogledu. Dok je u pogledu izvoza naših proizvoda u Srbiju izvoz pao. 2021. imali smo samo oko 2 miliona evra izvoza u Srbiju u odnosu na period kada je postojao reciprocitet ili kada je bila blokada ili nulti uvoz iz Srbije, normalno je da postoji trend rasta“, naglasio je Staviljeci.

Portparol Staviljeci je ukazao na to koja zemlja prednjači sa proizvodima koji se izvoze na Kosovo.

„Glavna zemlja koja prednjači sa svojim proizvodima na Kosovu je Nemačka, to su zemlje uglavnom Evropske unije, Nemačka, Italija, Turska, Kina, čak i Srbija, ali ova zemlja je ispod, Albanija je iznad Srbije“, kaže on.

Prema rečima portparola Carine, tri glavna proizvoda koja se uvoze u zemlju ostaju nafta, cigarete i vozila.

Inače, Kosovo je prvi put tokom 2021. godine zabeležilo povećanje izvoza robe u ukupnoj vrednosti od 62 odsto.