14:15

27.01.2022

14:15

27.01.2022

Aleksandra Nićić, RTK2

Povodom Savindana u hramovima širom Kosova služena je liturgija. Škole na centralnom Kosovu skromno obeležavaju svoju slavu. Zbog trenutne epidemijske situacije u većini škola je izostao prigodni program.

Osnovna škola “Kralj Milutin” iz Gračanice i ove godine obeležava školsku slavu u drugačijim okolnostima.

“Odlazak na liturgiju, rezanje slavskog kolača i time završavamo. Programa neće biti po preporuci Ministarstva prosvete Republike Srbije. Morali smo da izbacimo horsko pevanje, grupne programe u priredbi i zato smo se ove godine odlučili za proslavu bez programa, mada su se deca potrudila i spremila program zajedno sa svojim učiteljicama i nastavnicima”, rekao je Vladimir Milkić, direktor Osnovne škole ”Kralj Milutin” u Gračanici.

Pojedine škole su prošle godine imale onlajn Svetosavski program, koji je ove godine izostao.

“Medicinska škola će ove godine skromno da obeleži u jednoj od učionica, jednom skromnom zakusko. Nadamo se da će to naredne godine biti kako treba, školskom priredbom u koju će biti uključena i deca… prilagođavamo se datim okolnostima”, rekao je direktor Medicinske škole Miodrag Živić.

 “Bio je raspust, imali smo malo vremena da se tako nešto organizuje, samo smo školsku slavu obeležili odlaskom u crkvu i sečenjem kolača, kako bi se nastavila tradicija”, kaže direktor Gimnazije u Lapljem Selu Dejan Denić.

Da je najsvečaniji dan u školskoj godini morao da bude obeležen u izmenjenim okolnostima, svesni su i učenici.

 “Sveti Sava je bio prvi srpski učitelj i arhiepiskop, nažalost zbog ove epidemije škole ne proslavljaju Svetog Savu, nemamo priredbe kao svake druge godine”, kaže učenica  5. razreda OŠ “Kralj Milutin” Anđela Milenković.

„Pripremali smo se, ali nažalost zbog ove epidemije nismo mogli da proslavimo školsku slavu. Prisustvujemo liturgiji, došli su neki naši nastavnici“, rekla je Petra Milenković učenica 4. razreda OŠ „Kralj Milutin“.

Za svu decu direktori su imali poruke:

“Srećna slava Sveti Sava, dugo da slavimo u zdravlju", poručio je direktor Vladimir Milkić.

“Da budu dobri, marljivi, redovni i da se vidimo u nadam se nekim mnogo boljim okolnostima bez maski i bez tih barijera, distance, da budu opušteniji, da im školovanje bude nešto najlepše čega će se sećati”,rekao je direktor Miodrag Živić.

Sveti Sava, čije je svetovno ime bilo Rastko bio je sin velikog župana Stefana Nemanje, a rođen je 1169.godine. Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, prosvetitelj, književnik, zakonodavac.1219. se izborio za samostalnost Srpske pravoslavne crkve.Izmirio je svoju zavađenu braću i  rešavao sukobe tadašnje Srbije sa njenim susedima. Sa ocem Stefanom Nemanjom osnovao je Hilandar i izgradio još 14 manastira.U Studenici je 1209. osnovao i prvu bolnicu.

 “Sveti Sava nam je dosta toga rekao i ostavio, jer ono što je najosnovnije mirio je zavađene ljude, učinio je toliko velika dela i državnička i književnička i uopšte kao ličnost nas je toliko zadužio i  bio bi veliki greh ne pomenuti ga i ne setiti se njegovih dela”, poručio je književnik  Ratko Popović.

Sava je preminuo u bugarskom gradu Trnovu 1236. godine, ali je njegov kult duboko ukorenjen u srpskom narodu. Svestan toga , Sinan –paša je najverovatnije 1594. godine naredio da se njegove kosti spale na Vračaru. Na tom mestu se danas nalazi velelepni hram posvećen tvorcu “svetosavskog pravoslavlja”.