17:33

09.04.2022

17:33

09.04.2022

Pripremila Snežana Milosavljević

Demokratski savez Kosova (DSK) optužio je Vladu za kršenje Ustava, kao i za nepoštovanje ustavnih odluka. Oni su ujedno i zatražili ostavku ministarke obrazovanja Arberie Nagavci

Član rukovodstva DSK Džafer Tahiri na konferenciji za novinare povodom godišnjice od donošenja Ustava, kazo je da je Ustav najviši pravni akt zemlje i da svi moraju da ga poštuju i štite. 

Prema njegovim rečima, DSK je dokazao da poštuje Ustav i da će to činiti i ubuduće.

„Vlada Kurtija je ove godine nekoliko puta uspela da prekrši Ustav Kosova, što je potvrđeno i pravosnažnim presudama Ustavnog suda. Prvi slučaj je bio u Nezavisnom savetu civilne službe Kosova, a poslednji slučaj je presuda Ustavnog suda koja je dokazala da je ministarka prosvete Arberi Nagavci prekršila Ustav zemlje“, rekao je on.

Članica DSK profesorica Jehona Ljušaku, predstavljajući stav stranke u vezi sa presudom Ustavnog suda sa odlukom o reorganizaciji nastave u Kamenici, navodi da je aktulena vlas obrazovanje koristila za izbornu korist.

„Ova odluka, osim što je neustavna, pokazuje kako je aktuelna vlast obrazovanje koristila za izbornu korist. Podsećamo, ova odluka doneta je tokom kampanje na prošlim lokalnim izborima. Zabrinjava i način na koji ova vlast ne poštuje odluke Ustavnog suda. Vlada je već postala sud. Ministarstvo je zaboravilo da je Ustavni sud taj koji analizira odluke Vlade, a ne Vlada odluke Ustavnog suda“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, ministarka Nagavci, iz etičkih i moralnih razloga, juče je trebalo da podnese ostavku.

„DSK zahteva hitnu ostavku ministrke Nagavci“, ​​kazala je ona.