21:04

16.05.2022

21:04

16.05.2022

Đeraćina Tuhina / RTK / Brisel

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da se nada da će „pre leta” biti održan novi sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u okvir dijaloga u Briselu.

Govoreći nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU, na kojem su bile na dnevnom redu okolnosti u regionu, Borelj je naveo da evropski ministri žele da vide napredak u procesu dijaloga za normalizaciju odnosa.

„Potreban nam je konstruktivan pristup i brz napredak, proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Svaka strana se slaže oko ovog pitanja, ali kada sednu zajedno, napredak postaje težak“, rekao je Borelj.

On je u ime 27 ministara spoljnih poslova EU istakao potrebu da se svi do sada postignuti sporazumi implementiraju u okviru dijaloga.

Na sastanku održanom 16. maja prilikom rasprave koja je posvećena regionu učestvovali su i ministri inostranih poslova iz šest zemalja regiona. Kosovo je na ovom sastanku predstavljala ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Borelj u svojstvu potpredsednika Evropske komisije (EK) rekao je da oni nastavljaju da podržavaju liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

EK od 2018. insistira da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za bezvizni režim, ali politička odluka još nije doneta na nivou Saveta ministara EU.

(Pripremila Snežana Milosavljević)