20:39

22.05.2022

20:39

22.05.2022

RTKlive / Muharem Miftari

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, još uvek nije odredila novog glavnog državnog tužioca. Iz kabineta predsednice kažu da se ne radi o odlaganju procesa, već o pažljivom rešavanju tog pitanja.

Kancelarija predsedništva je 8. aprila primila od Tužilačkog saveta predlog za imenovanje glavnog državnog tužioca i pristupila analizi činjenica i okolnosti u vezi sa tim procesom.

Ni posle više od mesec dana, Predsedništvo još nije donelo odluku o kandidatu Bljerimu Isufaju, koga je Tužilački savet Kosova izabrao za glavnog tužioca.

Savetnik predsednice Kosova za medije, Bekim Kupina, rekao je za RTK da su se predsednica i njen tim pravnih savetnika i eksperata sastali sa predstavnicima nevladinih organizacija kako bi se informisali o procesu izbora novog glavnog tužioca. Jedan od kandidata se, navodi Kupina, žalio Ustavnom sudu, za šta Kabinet predsednika prati razvoj događaja.

U Tužilačkom savetu Kosova kazali su da su predsednici dostavili kompletan dosije za izabranog kandidata, ali su izrazili spremnost da dostave bilo koju drugu dokumentaciju.

U međuvremenu, nevladine organizacije koje su pratile proces kažu da Tužilački savet nije uspeo da obezbedi nezavisan, nepristrasan i zasnovan proces.

Tužilački savet Kosova, nakon višenedeljnog procesa jednoglasno je izglasao Bljerima Isufaja za glavnog državnog tužioca. Ovom konkursu se usprotivilo civilno društvo koje ga je pratilo i preporučilo da se proces ponovi kako bi se izbegle proceduralne povrede i utvrđeni nedostaci.

(Pipremila Snežana Milosavljević)