14:18

24.05.2022

14:18

24.05.2022

RTKlive / Afet Belja

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa potpredsednikom Švajcarske Alanom Bersetom tokom Svetskog ekonomskog foruma koji se održava u Davosu. Tokom sastanka visoko su pohvaljeni bliski prijateljski odnosi i bliske ljudske veze između Kosova i Švajcarske.

Potpredsednik Berset je rekao da je Kosovo prioritetna zemlja za Švajcarsku Konfederaciju.

Kako je saopšteno iz Kabineta premijera Kosova, istaknuto je proširenje i produbljivanje saradnje što bliže zajedničkim interesima i pitanjima, kao što su društveno-ekonomski razvoj Kosova i stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana. Pohvaljena je dugogodišnja posvećenost Švajcarske u postizanju ovih ciljeva, što se ogleda i u programima razvojne saradnje i podrške miru.

Potpredsednik Berset je potvrdio snažnu podršku Švajcarske zvaničnoj prijavi Kosova u Savetu Evrope, u jednoj od najstarijih i najvećih evropskih organizacija, koja će omogućiti građanima Kosova da koriste mehanizme Evropskog suda.

Takođe, u saopštenju se dodaje da je razgovarano i o mogućnostima održivog ekonomskog razvoja Kosova, poboljšanju blagostanja građana, obezbeđivanju socijalne i ekonomske pravde, kao i mogućnostima bilateralne razmene u različitim oblastima, posebno u zdravstvu.

Premijer Kurti je istakao institucionalnu stabilnost, vladavinu prava, borbu protiv kriminala i korupcije i pozitivne ekonomske pokazatelje na Kosovu.

Govoreći o dešavanjima u Ukrajini, Berset je rekao da Švajcarska pozdravlja jasan stav Kosova.

S druge strane, kososvski premijer je istakao potrebu dalje koordinacije i bliske saradnje između Kosova i demokratskog sveta, kako bi se suprotstavili agresiji Rusije, ali „i suočili se sa uticajem i mogućim posledicama u regionu Zapadnog Balkana“, zaključuje se u saopštenju Kabineta premijera.

(Pripremila Snežana Milosavljević)