07:16

26.05.2022

07:16

26.05.2022

Radio Kosovo, Aljbana Bajrami

Putem Fejsbuka najavljeno je da će se u 12 časova ispred Skupštine Kosova mirno protestovati, tražeći od poslanika da glasaju za izmene Zakona o penzijskom fondu.

Grupa građana je preko društvene mreže Fejsbuk najavila da će danas protestovati ispred Skupštine Kosova, kako bi zatražili povlačenje sredstava sa Trusta. Fejsbuk grupa "Za 30% povlačenja iz Trusta“, koju čini oko 26.000 članova, pozvala je da se protest održi od 12 časova.

Organizatori protesta su takođe pozvali kompanije da protestuju, da dodzvole  radnicima da izađu na ulice, ali i da im obezbede transport.

„Pozivamo sve poslovne subjekte sa celog Kosova da podrže protest, jer će posle građana, preduzeća imati koristi od povlačenja sredstava iz Trusta“, napisao je u ovoj javnoj grupi Adnan Jašari.

Ovom pozivu pridružio se i poslanik DPK Bekim Hadžiju, koji je predložio izmenu Zakona o penzijskom fondu, koji omogućava povlačenje 10 do 30 odsto penzione štednje iz Fonda. U četvrtak je protest za Trust, građani traže povlačenje do 30 odsto“, napisao je Hadžiu na Fejsbuku, prenoseći poziv na protest.

Ali, inicijativa za izmenu Zakona o penzijskom fondu koji omogućava povlačenje 10 do 30 odsto penzione štednje iz Trusta, juče nije prošla na Odboru za budžet Skupštine Kosova. Međutim, ovaj predlog zakona biće razmatran u Skupštini bez odobrenja Komisije ili Vlade. Poslanik DPK, Bekim Hadžiju, tražeći da se građanima omogući da povlače sredstva iz Trusta, rekao je da će to uticati na ekonomski oporavak i podršku građanima.

Osnivač grupe "Za 30% povlačenja iz Trusta" Adnan Jašari izjavio je da su građani izrazili spremnost da protestuju, pri čemu je istakao da su prve reakcije nakon najave protesta bile izvanredne.