23:23

26.05.2022

23:23

26.05.2022

Rojters, N1, BBC, CNN, Nova S, Unian

22:07 - Marin: Poverenje u Rusiju izgubljeno za generacije

Posle invazije Ukrajine poverenje u Rusiju je "izgubljeno za generacije" rekla je u Kijevu finska premijerka Sana Marin, čija zemlja je upravo podnela zahtev za ulazak u NATO. 

"To što Rusija radi je prekretnica za celu evropsku porodicu i za ceo svet. Vidimo kako se stari sistem uništava i da nema vraćanja nazad na stare odnose", rekla je Marin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom.
 

"Poverenje je izgubljeno za generacije", dodala je ona.

Marin je takođe razgovarala sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i posetila je Buču i Irpinj, gradove blizu Kijeva koje je ruska vojska okupirala pa napustila, i koji su postali simboli za masakre civila pripisane ruskim trupama.

"Sada znamo za šta je Rusija u stanju u svojim agresivnim akcijama. Sada vidimo kakve zločine izaziva imperijalizam. I vidimo da ni jedan zločin ne treba da ostane nekažnjen", rekla je ona.

"Važno je da Evropska unija bude jedinstvena, smela i odlučna naspram ruske invazije", rekla jepremijerka, navodi se u saopštenju finske vlade. Ona je dodala da je važno preduzeti konkretne mere za pomoć Ukrajini da postane član EU.

Švedska i Finska su ocenile da je potrebno da se zaštite u okviru NATO naspram Rusije spremne da vojno napadne jednog od svojih suseda. Te dve zemlje su tako okrenule stranu decenijama neutralnosti i zatim vojnog nesvrstavanja.

22:06 - Ukrajinsko tužilaštvo: U regionu Donjecka ubijeno 150 dece

Ukrajinsko generalno tužilaštvo je saopštilo da je više od 150 dece ubijeno u regionu Donjecka od kako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

U čitavoj Ukrajini stradalo je najmanje 240 dece, navodi BBC.

20:36 - Lavrov preti Zapadu: Ovo je ozbiljan korak ka neprihvatljivoj eskalaciji

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da bi „isporuka oružja Ukrajini sposobnog da pogodi rusku teritoriju bila ozbiljan korak ka neprihvatljivoj eskalaciji“, prenela je ruska državna novinska agencija Tass.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti citirala je Lavrova kako se nada da će razumni ljudi na Zapadu razumeti, dodajući:

„Ostalo ih je još nekoliko"

19:29 - Američki zvaničnik: Ruske snage su do sada izgubile oko 1.000 tenkova

Ruske snage su do sada izgubile skoro 1.000 tenkova i više od 350 artiljerijskih oruđa, kao i skoro tri desetine borbenih bombardera i više od 50 helikoptera u ratu u Ukrajini, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane.

Međutim, uz sav ovaj gubitak, SAD procenjuju da Rusi „i dalje imaju većinu svojih mogućnosti“, dodao je zvaničnik.

„Ovdašnji Rusi imaju superiornost u broju sredstava koja mogu da iskoriste u ovoj borbi u pogledu ljudi, opreme i naoružanja i to samo moramo imati na umu“, dodao je zvaničnik.

18:27 - Putin: Ako Zapad ukine sankcije, pomoćićemo oko prehrambene krize

Rusija je „spremna da pomogne u rešavanju međunarodne prehrambene krize“ – ali samo ako Zapad ukine sankcije, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin italijanskom premijeru Mariju Dragiju. On je rekao da je spreman da značajno doprinese rešavanju međunarodne prehrambene krize - ali samo ako Zapad ukine svoje sankcije. Putin je rekao da je Rusija spremna da izvozi žito i đubriva kako bi se izborila sa krizom.

On je takođe rekao gospodinu Dragiju da je Rusija spremna da nastavi neprekidne isporuke gasa Italiji.

17:51 - SZO: Ruske akcije u Ukrajini dovele do zdravstvene krize

Skupština Svetske zdravstvene organizacije izglasala je osudu ruskih akcija u Ukrajini koje su, kako se navodi, dovele do vanredne zdravstvene situacije.

Rezolucija je usvojena sa 88 glasova za, 12 protiv i 53 uzdržana. Godišnje skupštine SZO obično donose odluke konsenzusom.

17:00 - Malijar: Gubici Ukrajine neizbežni, Rusi napadaju sa više strana

Zamenica ukrajnskog ministra odbrane Hana Marijar rekla je danas da ruske snage napadaju iz više pravaca. 

Gubici Ukrajine su, prema njenom mišljenju, neizbežni, jer situacija preti da dodatno eskalira. 

16:39 - Može li da se obistini pretnja Rusije o ratištu na Arktiku

Od kada su Švedska i Finska objavile da će podneti zahteve za članstvo u NATO, Rusija ne miruje. Od samog početka ošto izražava negodovanja zbog toga, a pojedini izvaničnici su upućivali oštre poruke, koje su mogle da se shvate i kao pretnje. Poslednja u nizu je izjava da bi zbog odluke Švedske i Finske područje Arktika moglo da se pretvori u međunarodno ratište. Može li ova pretnja da se obistini i zašto je Arktik toliko važan, ne samo Rusiji već i Zapadu?

severni pol, arktik, mapa

15:12-Vagnerovci u Ukrajini: Stigli prvi dokazi o zločinima Putinovih plaćenika

Borci Vagner grupe optuženi su za ubistvo civila u blizini Kijeva, što ih čini prvim međunarodnim plaćenicima koji su suočeni sa optužbama za ratne zločine u Ukrajini.

Ukrajinski tužioci su objavili imena i fotografije osam muškaraca traženih zbog ratnih zločina, uključujući ubistva i mučenje u selu Motižin. Prema navodima tužilaštva, petoro njih su pripadnici vojske Rusije, jedan plaćenik Vagnera iz Rusije, a dvojica drugih Vagnerovaca su iz Belorusije.

Izveštaji o prisustvu plaćenika iz Vagner grupe u Ukrajini i ranije su se pojavljivali, ali je ovo prvi put da su zvanično optuženi za ratne zločine.

14:10-Lukašenko najavio modernizaciju vojske zbog rata u Ukrajini

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko najavio je modernizaciju oružanih snaga te zemlje zbog događaja u Ukrajini.

On je na sastanku u Ministarstvu odbrane o obezbeđenju vojne bezbednosti rekao da su principi modernizacije vojske zemlje promenjeni nakon događaja u Ukrajini.

Objasnio je da u Belorusiji uče lekcije u pogledu razvoja i opremanja svojih trupa na osnovu iskustva "izvođenja ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini", prenosi RIA Novosti.

Lukašenko je ocenio da će se Minsk se suočiti sa "pritiskom bez presedana".

Istakao je da vežbe NATO u blizini granica Belorusije mogu da dovedu do mogućih vojnih operacija u budućnosti.

13:41-Putin: Žele da nas istisnu, ali to je nemoguće

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Rusija nema nameru da se povuče sa svetske ekonomske arene.

"Nas žele da istisnu, ali to je nemoguće", rekao je on.

Govoreći o antiruskim sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji, on je ukazao da se te mere odražavaju na sve i da tako visoka inflacija u zapadnim zemljama nije zabeležena poslednjih 40 godina. Povodom odlaska niza stranih kompanija sa ruskog tržišta, ruski predsednik je rekao da će domaće kompanije zauzeti njihovo mesto i da se ništa neće promeniti.

12:55-Peskov: Kijev da prihvati zahteve Rusije za pregovore

Rusija čeka da Ukrajina prihvati zahteve za mirovne pregovore, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući predlog bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera da Zapad odustane od pokušaja da se postigne vojni poraz Rusije u Ukrajini i istakao potrebu da se Kijev ubedi da se vrati pregovorima.

"Čekamo da Kijev prihvati zahteve Moskve i shvati de fakto situaciju, realnu situaciju koja postoji", rekao je Peskov na redovnom brifingu.

12:20-Dva ruska vojnika priznala krivicu tokom suđenja u Ukrajini

Dvojica ruskih vojnika, koje su zarobile ukrajinske snage, izjasnili su se danas, tokom drugog suđenja za ratne zločine u ratu u Ukrajini, krivim za granatiranje jednog grada u istočnom delu te zemlje.

Državni tužioci zatražili su tokom suđenja u Okružnom sudu Kotelevska u centralnoj Ukrajini kaznu od 12 godina zatvora za Aleksandera Bobikina i Aleksandera Ivanova zbog, kako su naveli, kršenja zakona o ratu.

Advokat odbrane tražio je da sud bude blag i istakao da su dvojica vojnika izvršavala naređenja i da su se pokajala.

Bobikin i Ivanov priznali su da su bili deo artiljerijske jedinice koja je, iz Belgorodske oblasti u Rusiji, gađala mete u Harkovskoj oblasti.

Prema navodima tužilaštva, u granatiranju je uništena obrazovna ustanovu u gradu Dergači.

Dvojica ruskih vojnika zarobljena su nakon što su prešli granicu i nastavili granatiranje, navela je kancelarija državnog tužioca.

12:00-Rusi koristili "iskander" za udar na vojni objekat u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak lansiranja krstareće rakete R-500 "iskander-k" na neimenovani vojni objekat u Ukrajini, javlja agencija RIA Novosti.

Na snimku se vidi kako operativno-taktički raketni sistem "iskander-k" stoji u šumovitom području.

Potom raketa R-500 izleće iz lansera i polako se, okrećući se u vazduhu, kreće ka cilju.

Portparol ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao da su tokom proteklog dana raketne snage i artiljerija pogodile 62 komandna mesta, 407 područja koncentracije ljudstva i vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine, 47 artiljerijskih i minobacačkih jedinica, kao i tri skladišta municije.

11:13-Nebenzja: Visoki zvaničnik UN uskoro u Moskvi zbog đubriva

Visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija posetiće Moskvu narednih dana kako bi razgovarao o izvozu poljoprivrednog đubriva, izjavio je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja, naglasivši da razgovori nisu vezani za nastavak izvoza ukrajinskih žitarica.

Nebenzja je rekao da zvanično, poljoprivredno đubrivo i žitarice nisu pod sankcijama, ali postoje "logistički, transportni, sigurnosni problemi, kao i problemi sa transferom novca koje je izazvao Zapad, kako bi sprečio Rusiju da izvozi slobodno".

"Spremni smo da izvezemo đubrivo i žitarice iz naših luka na svetsko tržište. Kada je reč o ukrajinskim žitaricama, treba sa njima da pričaju, ne sa Rusima", dodao je Nebenzja.

Međutim, zapadni zvaničnici kažu da bi za pristup ukrajinskim lukama trebalo tražiti dozvolu od Rusa, navodeći rusku blokadu luka i potrebu za bezbednosnim garancijama.

10:55-Novak: Ruska proizvodnja nafte biće nešto manja ove godine

Proizvodnja nafte u Rusiji mogla bi da padne sa prošlogodišnjih 524 miliona tona na 480-500 miliona tona u 2022. godini, izjavio je novinarima potpredsednik Vlade Aleksandar Novak.

"Mislim da će pad biti daleko manji nego što se ranije predviđalo. Pad proizvodnje je samo jednog meseca bio nešto veći od milion barela dnevno. Shodno tome, mislim da će uslediti oporavak, i da će proizvodnja verovatno iznositi 480-500 miliona tona ove godine u odnosu na 524 miliona tona prošle godine", rekao je Novak, prenosi Tas.

Dodao je da su to procene u ovom trenutku, ali da sve može da se promeni u zavisnosti od situacije.

9:05-"U DNR i LNR je 8.000 ukrajinskih zarobljenika"

Luganski zvaničnik Rodion Mirošnik u četvrtak je novinskoj agenciji TASS rekao da se u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici trenutno nalazi oko 8.000 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

"Mnogo je zarobljenika. Naravno, većina ih se nalazi na teritoriju Donjecke Narodne Republike, međutim i mi ih imamo dosta. Ukupno ih je negde oko 8.000. To je mnogo, a svaki dan ih stigne po stotinu novih", rekao je Mirošnik.

8:44-Blinken: Pomoći ćemo Kijevu da procesuira ratne zločine

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je formiranje nove britanske, američke i EU grupe, koja će pomoći ukrajinskom državnom tužiocu da dokumentuje, kako je rekao, ratne zločine i ostale brutalnosti zabeležene u Ukrajini.

"Novi mehanizam, nazvan Savetodavna grupa za zlodela (ACA), pružiće strateške savete i operativnu pomoć Jedinici za ratne zločine pri ukrajinskom tužilaštvu, zakonski konstituisanom organu zaduženom za procesuiranje ratnih zločina i drugih zlodela u Ukrajini", kazao je Blinken, preneo je CNN.

8:35-Krimski zvaničnik: Azovsko more je zauvek izgubljeno za Ukrajinu

Zamenik premijera krimske vlade Georgij Muradov izjavio je da je "Azovsko more zauvek izgubljeno za Ukrajinu". 

"Luke u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti nikada više neće biti ukrajinske. Siguran sam da će nakon ponovnog ujedinjenja naših regiona sa Rusijom, Azovsko more ponovo, kao i ranije, postati isključivo unutrašnje more Ruske Federacije", rekao je Muradov. 

Agencija RIA prenela je i reči Vladimira Rogova, zvaničnika kog je postavila Rusija u okupiranoj oblasti Zaporožja, koji je rekao isto - da Zaporožje i Hersonska oblast nikada neće biti vraćene pod kontrolu Kijeva. 

8:25-Rusija otvara koridore za brodove na Crnom i Azovskom moru

Šef Kontrolnog centra za nacionalnu odbranu pri ruskom Ministarstvu odbrane Mihail Mizincev rekao je da se svakog dana otvaraju humanitarni koridori za siguran izlazak civilnih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru.

Mizincev je rekao da je ruska mornarica uklonila opasnost od mina u luci Marijupolj i da rade na tome kako bi bila vraćena stara infrastruktura luke.

Dodao je da Oružane snage Rusije svakog dana od 8 do 19 sati po moskovskom vremenu otvaraju dva humanitarna pomorska koridora.

Prema njegovim rečima na Crnom moru otvara se koridor dug 80 milja i širok tri milje.

"U Azovskom moru: otvara se koridor dug 115 milja i širok dve milje u pravcu Crnog mora za izlazak iz luke Marijupolj", pojasnio je Mizincev.

8:13-Ukrajina: Ruska vojska napala više od 40 gradova u Donjecku i Lugansku

Ruske snage napale su više od 40 gradova u istočnim regijama Donjeck i Lugansk, objavila je jutros ukrajinska vojska.

"Okupatori su pucali na više od 40 gradova u Donjecku i Lugansku, pri čemo je uništeno ili oštećeno 47 civilnih objekata, uključujući 38 kuća i školu. U granatiranjima je ubijeno petoro civila, a 12 ih je ranjeno", objavio je glavni štba ukrajinskih oružanih snaga na Fejsbuku.

7:59-Ruski vojnik koji je ukrajinski zarobljenik: Pretili su da će nas izgladnjivati

Ruski vojnik koji je 45 dana držan kao ratni zarobljenik u Ukrajini pre nego što mu je dozvoljeno da se vrati kući, ispričao je da je prošao vrlo malo vojne obuke i da je bio šokiran kada mu je rečeno da njegova jedinica ide u Ukrajinu. Kada je uhvaćen, rekao je da nije fizički povređen, ali da je pretrpeo psihičke muke.

"Stalno su nam govorili da je Rusija gotova, da pripadamo dnu društva. Pretili bi da će nas izgladnjivati", rekao je. 

"Da smo imali sreće, dobili bismo nešto nasumično da pročitamo. Ponekad nam puštaju da gledamo ukrajinsku propagandu na televiziji. Većinu dana samo bismo zurili u zidove ispred sebe", rekao je i dodao da je tokom zatočeništva tri puta pomeren.

7:50-Turska se i dalje protivi da Švedska i Finska pristupe NATO-u

Turska se i dalje protivi da Švedske i Finska pristupe NATO-u, a stvari se nisu promenile ni u sredu kasno uveče nakon višesatnih razgovora turskih, švedskih i finskih diplomata. 

Turske, švedske i finske diplomate pet su sati pregovarali u vezi sa protivljenjem Ankare da Švedska i Finska pristupe NATO-u. Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin istakao je da proces proširenja Saveza na skandinavske zemlje nije moguć dok se ne otklone bezbednosne zabrinutosti Turske.

7:42-Zelenski oštro kritikovao Henrija Kisindžera

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski oštro je kritikovao bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera, koji je predložio da bi mirovni pregovori trebalo da budu usmereni ka stvaranju granica duž "linije razdvajanja" u Donbasu, koje su postojale uoči ruskog napada na Ukrajinu.

Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Zelenski je uporedio Kisindžerove poglede sa pogledima nacističke Nemačke 1938. godine.

"Čini se da je Kisindžerov kalendar, ne 2022. godina, već 1938. godina i mislio je da je pričao publici u Minhenu, a ne u Davosu. Usput rečeno, te 1938. godine, kada je Kisindžerova porodica bežala od nacista Nemaca, on je imao 15 godina", dodao je Zelenski.

7:38-Ruska ofanziva na grad Liman

Ukrajinsko ministarstvo obrane saopštilo je da ruske snage sprovode intenzivnu ofanzivu na ključni grad Liman u regionu Donjeck. Liman je važno železničko čvorište i ako Rusi uspeju da preuzmu kontrolu tamo, obližnji grad Slovjansk postaje ranjiviji na napade, a ukrajinske trupe jugoistočno od grada postaju izloženije opasnosti od opkoljavanja.

7:34-Rusija se priprema za poslednju bitku kod Severodonjecka

Institut za proučavanje rata saopštio je da intenzitet ruskih napada i gomilanje vojnika sugerišu da bi Rusija mogla da započne svoju poslednju ofenzivu na Severodonjeck.

Ukrajina rat

 Foto:REUTERS/Alexander Ermochenko

7:30-Rusija: Otvaramo dva koridora za izlazak stranih brodova iz luka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da otvara dva pomorska humanitarna koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru. Koridori će biti otvoreni svakog dana od 8 do 19 sati po moskovskom vremenu, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

Naveo je da će u Crnom moru za izlazak iz luka Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni biti otvoren koridor u dužini od 80 milja i širini od tri milje, u pravcu jugozapada od teritorijalnog mora Ukrajine, prenosi Interfaks. U Azovskom moru biće otvoren koridor za isplovljavanje brodova iz luke Marijupolj dužine 115 milja i širine dve milje u pravcu Crnog mora.

Mizincev je rekao da je u šest luka - Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni blokirano 70 stranih brodova iz 16 država i dalje je blokirano. Prema njegovim navodima, zbog opasnosti od ukrajinskih mina brodovi ne mogu da isplove.

7:28-Rusija povećava minimalne zarade i penzije 10 odsto, veće plate i za vojnike
Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je da će narednih nedelja minimalna zarada i penzije biti povećani za 10 odsto, što se objavljuje u vreme kada je ruska privreda suočena sa talasom međunarodnih sankcija bez presedana.

7:00-Najbogatiji Ukrajinac tuži Rusiju: Zbog rata štetu pretrpeli poslovi u fabrikama
Najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov izjavio je da će podneti tužbu protiv Rusije radi obeštećenja za štetu koju je nanela njegovom biznisu vođenjem rata u Ukrajini.