13:04

23.06.2022

13:04

23.06.2022

RTKlive / Snežana Milosavljević

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila je, pred početak sastanka lidera EU i zemalja zapadnog Balkana u Briselu, da bi Evropska unija trebalo da počne razgovore o davanju vizne liberalizacije za Kosovo.

Dodala je da bi EU takođe trebalo da počne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Ovo je dan kada treba da na zemlje Zapadnog Balkana gledamo kao na naše susede i kao na zemlje koje treba da imaju svoje mesto u EU, koja je njihov dom", rekla je Mecola.

Mecola se juče sastala se sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i istakla da vizna liberalizacija treba da bude odobrena bez odlaganja.

Pre početka samita EU-Zapadni Balkan u Briselu, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, rekao da je ovo ključan trenutak za Evropsku uniju.

Nemački kancelar Olaf Šolc, pre početka samita, rekao je da se vodi veoma važna diskusija između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.

A evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, pozvao je bugarski parlament i sve političke partije da danas stave na dnevni red i usvoje predlog o otvaranju pristupnih pregovora sa EU za Severnu Makedoniju i Albaniju.