14:57

27.06.2022

14:57

27.06.2022

RTK2 / Dragana Mihajlović

Adrijan Arifaj, politički analitičar gostujući u Jutarnjem programu kazao je da poseta Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU dolazi nakon dogovora o energetici, postignutog između glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu. Prema njegovom mišljenju cilj posete je i uspostavljanje poverenja među stranama, kako bi se u narednom periodu pronašlo rešenje za mnoga druga pitanja.

Specijalni izaslanik je u Prištini kao bi se uverio, da li su i na koje korake strane u pregovaračkom procesu u cilju njegovog nastavka i postizanja konkretnih rešenja, kazao je Arifaj.

"Dobro je za sve da se dijalog nastavi da se postignu novi sporazumi, da se to što je postignuto i sprovede. Važno je i vreme ove poste, to što nije ostavljena za septembar, jer se ovim stavlja do znanja da se međunarodnoj zajednici žuri i da su zainteresovani da se neka pitanja reše u skorije vreme. Lajčak dolazi da vidi postoji li volja da se radi na postizanju nekog drugog budućeg sporazuma“, kazao je Adrijan.

On dodaje i da bi glavni pregovarači dijaloga BG-PR u Briselu u narednom periodu mogli da razgovaraju o pitanju nestalih, registracionim oznakama, izgradnji preostalih perelaza između Kosova i Srbije, ali i o Zajednici srpskih opština.

"Ali glavna je kako je Evropljani nazivaju normalizacija odnosa Kosva i Srbije, a Amerikanci kažu da je to međusobno priznavanje Kosva i Srbije. To je glavna tema, ali i ključ za druge teme, kada bi se to postiglo onda bi mnogo lakše pronašlo rešenje za druge teme", dodao je on.

Arifaj zaključuje i da ova poseta uliva nadu da su Priština i Beograd spremni za nastavak procesa pregovora u Briselu.