15:18

03.07.2022

15:18

03.07.2022

RTKlive

Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani, na poziv predsednika Slovenije Boruta Pahora, otputovala je u zvaničnu posetu ovoj zemlji.

U saopštenju Predsedništva se navodi da će "ova poseta potvrditi odlične odnose sa Slovenijom, dok će sa Pahorovim kolegom, u nizu zajedničkih aktivnosti, predsednica Osmani razgovarati o mogućnostima produbljivanja saradnje i međudržavnih odnosa".

Tokom ove posete, Osmani će održati sastanke sa čelnicima Parlamenta Slovenije, kao i Nacionalnog saveta Slovenije“, navodi se u saopštenju Predsedništva.

“Što se tiče Oružanih snaga Slovenije, tokom boravka u ovoj zemlji, predsednica Osmani će im dodeliti odlikovanje za doprinos miru i bezbednosti u okviru NATO misije u Republici Kosovo, u kojoj je tokom godina služilo hiljade slovenačkih vojnika. Na dnevnom redu zvanične posete predsednice Osmani Sloveniji biće susret sa kosovskom emigracijom u Sloveniji, predavanje u organizaciji Centra za evropsku perspektivu i Bledskog strateškog foruma, kao i učešće u emisiji ‘Buđenje proleća’, koprodukcija Narodnog pozorišta Kosova i Centra za umetnost i zajednicu – Artpolis, koja će biti izvedena u Pozorištu Nova Gorica“, navodi se, između ostalog, u saopštenju Predsedništva.