16:07

03.07.2022

16:07

03.07.2022

RTK2 / Jelena Đorđević

Na Kosovu je danas bilo veoma toplo, živa na termometru u toku dana prelazila je 37 podeljak. Prema najavama meteorologa i narednih očekuje se pretežno sunčano i toplo vreme, pa mnoge muči pitanje „kako prebroditi vrućinu“. Lekari savetuju oprez!

Toplo vreme ne prija svima, zato je oprez veoma bitan, upozoravaju lekari.

„Situacija nalaže izvestan oprez kod ljudi, pogotovu kod hroničnih pacijenata koji boluju od visokog krvnog pritiska, kardiovaskularnih bolesnika, kod dijabetičara koji su često skloni tim kolapsnim stanjima zbog visoke temperature. Naročito dijabetičari koji su skloni dehidraciji, odnosno gubitku tečnosti. Savet je da hronični bolesnici, uostalom i zdravi ljudi izbegavaju boravak na otvorenom prostoru u periodu od 10 časova ujutru do negde 16 sati popodne“, ukazao je dr Saša Krstičić, direktor Doma zdravlja u Štrpcu.

Što se tiče ishrane, dr Krstičić naglašava da je jako bitno unositi što više tečnosti, voća, povrća i vlaknaste hrane. Takođe treba izbegavati veliku količinu kafe i alkohola.

 „Treba unositi dovoljne količine tečnosti, treba voditi računa o oblačenju ako se duže boravi na visokim temperaturama preporučuje se pamučna tkanina koja upija znoj. Savet je da se redovno uzima terapija, ali i da se u dogovoru sa ordinirajućim lekarom koriguje doza unete terapije, jer neki lekovi, na primper za povišeni krvni pritisak kad je toplo vreme i kad su visoke temperature traže da se smanji propisana doza“, poručuje dr Krstičić.

Spas od vrućine i vrelog asvalta pojedini meštani centralnog Kosova potražili su na Gračaničkom jezeru. Nisu bili raspoloženi za izjave pred kameru, ali su nam u neformalnom razgovoru rekli da je voda odlična i da uživaju u druženju.

Ukoliko ste ljubitelji kupanja i to vidite kao izlaz iz ove letnje žege, pored jezera, na raspolaganju su i bazeni.

Na bazenu nadomak Gračanice zatekli smo uglavnom decu koja oduševljenje nisu krila.

 „Voda je prvo hladna, pa postaje topla, mi se super provodimo“, glasio je jedan od odgovora.

„Lepa je voda, uživamo na bazenu. Ponekad ponesemo i loptu, pa igramo odbojku i družimo se“, nadovezala se drugarica.

„Najviše mi se sviđa što je topla voda i što ovde ima puna dece. Ovde je baš lepo, ima i kafića“.

Najveća opasnost od dugotrajnog boravka na suncu je pojava sunčanice i pojava toplotnog udara koji prouzrokuju glavobolju, malaksalost, vrtoglavicu, nesvesticu i nagli porast temperature, upozorava dr Krstičić. Zato je veoma važno obratiti pažnju da temperaturna razlika između spoljne i klimatizovane prostorije ne sme da bude veća od 10 stepeni. Ukoliko putujete, saveti uključuju i česte pauze.