22:39

03.07.2022

22:39

03.07.2022

RTKlive

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja nazvao je napad na dva policajca u Srbici pravno i moralno nepodnošljivim.

Svečlja je putem objave na Fejsbuku rekao da je napad protiv policije bio ničim izazvan i ozbiljan, dok je poručio da policajci treba da budu nesmetani u vršenju javnih dužnosti.

„Oni su konkretno ime javnog reda. Ne možemo imati i Republiku i nered. Današnji događaj, osim što je pravno i moralno nepodnošljiv, predstavlja i atak na poredak Republike“, napisao je on.

On je poželeo brz oporavak povređenim policajcima, za koje je rekao da će ih posetiti po povratku iz posete Briselu, a očekuje da će pravosudni organi preduzeti mere protiv napadača.

"Ostajem u uverenju da ništa ne može da odvrati njih i njihove kolege od misije zadate dužnošću i voljom. Ja, kao i svi građani, očekujem da organi pravosuđa preduzmu mere, u skladu sa zakonima na snazi i bez dvoumljenja, za napadače“, napisao je Svečlja.

Napad na policiju - Čitaku: Sramota za Nuredina Ljuštakua

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku oštro je reagovala nakon napada na dvojicu policajca od kojih je jedan ranjen vatrenim oružjem.

Ona je u postu na Fejsbuku navela da bivši potpredsednik opštine Srbica Nuredin Luštaku, nakon što je navodno umešan u napad vatrenim oružjem, trebalo da se stidi zbog napada na policiju.

 „Sramota za Nuredina Ljuštakua. Napad na Kosovsku policiju trebalo bi da bude neprihvatljiv ni pod kojim okolnostima“, napisala je ona.

Čitaku je dodala da se nada da će institucije reagovati u skladu sa zakonom.

„Takav banditizam ne treba normalizovati. Niko iznad zakona. Tačka“, dodala je ona.

Nuredin Ljuštaku, zajedno sa nekim članovima porodice, osumnjičen je da je umešan u napad na dvojicu policajaca u Srbici.

Sindikat Policije Kosova: Pravosudni organi da postupaju po zakonu

Sindikat Policije Kosova izrazio je zabrinutost zbog napada na dva policajca u Srbici, pri čemu je jedan od njih ranjen vatrenim oružjem, a drugi povređen većim teškim predmetom koji su u tom trenutku bili na službenoj dužnosti.

Sindikat je reagovanjem zatražio od pravosudnih organa da se sa osumnjičenima postupa u skladu sa zakonom.

„Policijskim službenicima, koji se nalaze na lečenju, želimo brz oporavak“, navodi se između ostalog u reagovanju sidikata Kosovske policije. 

Advokat: Ljuštaku pušten iz policijskog pritvora

Bivši potpredsednik Srbice Nuredin Ljuštaku je zajedno sa nekim članovima porodice osumnjičen da je umešan u ranjavanje dvojice policajaca u Srbici.

Nakon što je Ljuštakua privela policija, njegov advokat Artan Ćerkini saopštio je da je on pušten iz pritvora.

On je rekao da nema sumnje da je Ljuštaku koristio oružje u ovom slučaju.

„Ljuštaku je pušten iz policijskog pritvora. Nema sumnje da je u predmetnom slučaju koristio oružje. Ostavićemo tela na miru da obavljaju svoj posao“, rekao je on.

U oružanom sukobu ranjen policajac u Srbici

U Srbici su sinoć, nekoliko minuta pre ponoći, napadnuta dva policajca na kontrolnom punktu, od kojih je jedan pogođen vatrenim oružjem u nogu, a drugi povređen većim teškim predmetom.

Kako je saopštila Policija Kosova, povređeni policajci su prebačeni u Univerzitetsko klinički centar Kosova i van su životne opasnosti.

"Dva policijska službenika napadnuta su u Srbici tokom kontrolnog punkta, jedan je povređen vatrenim oružjem u nogu, a drugi je povređen jakim oruđem. Oba policajca su van životne opasnosti, upućeni su na lekarsku pomoć. Do ove faze, dve osobe su uhapšene, a za još dve traga policija“.

U vezi sa slučajem, preduzimaju se operativno-istražne radnje u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama.

(Pripremila Snežana Milosavljević)