23:33

04.07.2022

23:33

04.07.2022

RTKlive

Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani je tokom zvanične posete Sloveniji odlikovala slovenačke trupe Predsedničkom vojnom medaljom u okviru mirovne misije NATO/KFOR na Kosovu.

Oni su odlikovani za motivaciju za doprinos miru i bezbednosti u okviru NATO misije u Republici Kosovo od 2000. godine, saopštava Kancelarija za informisanje Predsedništva.

“Danas sam ovde pred vama da im zahvalim i odam im počast za njihov doprinos, hrabrost i  ljudski duh, o čemu svedoče slovenačke trupe koje su dve decenije služile i služe na Kosovu. Vojna predsednička medalja se dodeljuje ovim vojnicima, koji su ne samo mirovnjaci, već i lojalni negovatelji odličnih prijateljskih odnosa između Kosova i Slovenije“, naglasila je predsednica Osmani.

Prema njenim rečima, svaki od 9417 slovenačkih mirovnjaka, koji su služili dve decenije na Kosovu, ima poseban doprinos miru i stabilnosti, tako da će zauvek ostati u sećanju naroda Kosova, kome smo zauvek zahvalni.

Na ovoj svečanosti, predsednica Osmani je istakla da je iz Slovenije pitanje Kosova dobilo snažnu podršku godinama, pa je zatražila da se ta podrška nastavi i u procesu članstva Kosova u NATO.

“Uveren sam da naša vojska može imati velike koristi od iskustva vaše vojske. Želim da, pored saradnje na vojnom planu, u bliskoj budućnosti vidim i naše snage uz vaše snage u NATO. Ovaj savez je naš cilj i strateški interes“, istakla je predsednica Osmani na ceremoniji odlikovanja slovenačkih mirovnjaka.