11:48

05.07.2022

11:48

05.07.2022

Saopštenje, RTK2, RTK

11:48-Predstavnici energetskog sektora Kosova i američka delegacija MCC održali su danas plenarni sastanak

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli zahvalila je MCC-u i Sjedinjenim Američkim Državama na pomoći od 202 miliona dolara, što će biti najveći grant u energetskom sektoru u istoriji Kosova.

Sa druge strane,Sara Olmsted predstavnica MCC-a zamolila je sve političke partije za političku mobilizaciju tokom procesa ratifikacije, kako bi se izbegla odlaganja, s obzirom, kako je rekla, na veliki značaj ovog projekta za građane Kosova i Sjedinjene Američke Države.

Dve strane su se saglasile o neophodnosti intenziviranja procesa ratifikacije i drugih tehničkih pratećih procesa koji ubrzavaju i otvaraju put ka sprovođenju projekta.

Očekuje se da period implementacije projekta počne  2024. godine, a svako odlaganje ratifikacije u Skupštini  Kosova predstavljalo bi i odlaganje perioda implementacije, rečeno je na sastanku.

Na ovom zajedničkom sastanku su učestvovali i predstavnici kabineta premijera, Ministarstva ekonomije, Ministarstva finansija, rada i transfera, KOSTT-a, KEK-a, RUE i KEDS-a.

Ovaj plenarni sastanak usledio je nakon jednoglasne potvrde Kompaktnog programa od strane Upravnog odbora MCC-a, odluke koja je utrla put za ubrzanje procesa implementacije projekta.

U cilju otpočinjanja sporovađenja projekta za stvaranje kapaciteta potrebnog za skladištenje energije, u desetodnevnu radnu posetu Kosovu, boravi američka delegacija Millennium Challenge Corporation (MCC).

7:30-Danas će se sastati američke delegacije MCC-a i delegacija Kosova

Kako se navodi u saopštenju svrha posete je početak rada na izradi i sprovođenju projekta skladišnih sistema, kao i održavanje koordinacionih sastanaka sa nadležnim institucijama na projektu skladišnih kapaciteta energije.

"Prva tačka desetodnevne posete biće međuinstitucionalni sastanak između američke delegacije i energetskih aktera na Kosovu (Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo finansija, rada i transfera, KOSTT, KEDS, RUE, KEK, kao i članovi tima za razvoj Kompaktnog programa koji rade u Kancelariji premijera). Tokom sastanka razgovaraće se o tehničkim detaljima projekta i budućim planovima za ubrzanje procesa sprovođenja", saopšteno je iz Vlade Kosova.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli rekla je za RTK da će Kosovo imati brojne koristi od MCC projekata.

„Kosovo će imati mnogo koristi od ovog projekta o kome se mnogo priča. Sporazum će biti potpisan 27. jula sa šefom MCC-a u američkom Kongresu i u prisustvu predsednika i premijera Kosova. Nadam se da će sporazum biti ratifikovan u Skupštini Kosova pre nego što parlament ode na letnju pauzu. Podrška od 200 miliona dolara doneće zapošljavanje i korist Kosovu“, naglasila je ona.

(Pripremila Aleksandra T. Jovanović)