10:48

05.07.2022

10:48

05.07.2022

RTK2, RTK

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na „Bledskom strateškom forumu” u Sloveniji rekla da je Rusija iskoristila vakum na Zapadnom Balkanu i to zahvaljujući svojoj „satelitskoj Srbiji”.

„Posle agresije u Ukrajini, u interesu Rusije je da skrene pažnju na neke zemlje. Srbija, nažalost, pokušava da ide na dva puta, koji su udaljeni jedan od drugog“, rekla je Osmani.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani tvrdi da je pristup Srbije proruski.

"EU mora da preduzme praktične mere prema Srbiji, mora da donese odluku i obustavi razgovore sa Srbijom", naglasila je ona.

Prema njenim rečima, NATO treba da ojača svoju ulogu u jugoistočnoj Evropi.

„Kosovo i Bosna i Hercegovina treba da budu deo NATO-a. Što pre budemo deo NATO-a, uloga Rusije na Zapadnom Balkanu će se smanjiti. Sa satelitima Rusije na Balkanu, a jedan od njih je i Srbija, mora se boriti."

Predsednica Osmani je navela da Kosovo veruje u Berlinski proces.

Govorećo o viznoj liberalizaciji, ona je istakla da je Kosovo ispunilo uslove pre četiri godine.

"Ispunili smo 94 kriterijuma za vize, a imali smo ih više od svih drugih zemalja, sada očekujemo da EU ispuni svoja obećanja data Kosovu“.

Inače, predsednica Kosova Vjosa Osmani juče je u Sloveniji imala sastanke sa slovenačkim premijerom, potpredsednikom Narodne skupštine Slovenije, ona je tokom posete ovoj zemlji dodelila predsedničku vojnu medalju slovenačkoj vojsci.

Tokom susreta u Sloveniji, Osmani je dobila podršku evropskom putu Kosova.