11:07

05.07.2022

11:07

05.07.2022

RTK2, RTK

Premijer Aljbin Kurti rekao je, danas u Atini, tokom izlaganja na panelu "Jugoistočna Evropa: Može li postojati stabilnost i prosperitet u regionu?" da je rešenje za zapadni Balkan uključivanje u Evropsku uniju.

„Rešenje za Zapadni Balkan je Evropska unija i na tom putu tražimo Berlinski proces 2.0, zasnovan na standardu koji promoviše kancelar Šolc. Verujem da sa predsednikom Bajdenom u Beloj kući i u Berlinu sa kancelarom Šolcem možemo da napravimo transatlantski most“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, Berlinski proces 2.0 bi jednostavno mogao da dovede do pokreta svih snaga na Zapadnom Balkanu, sa inicijativom i programom EFTA (Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu), slično onome što Lihtenštajn i Norveška imaju u okviru EU.

„Naš udeo u EU treba da bude vrednost, zasnovana na mehanizmima nadzora i posmatranja", naglasio je premijer Kurti.

On je rekao da je Kosovo danas uspešna priča zasnovana na intervenciji NATO-a 1999. godine da se zaustavi genocid Srbije, i da se na taj način omogući izbeglicama da obnove zemlju i vrate se u svoju domovinu".

Takođe, Kurti je rekao da je Kosovo uspešna priča iako je razvoj ekonomije i demokratije u toku.

„Kosovo pokazuje da kroz demokratske reforme može da napreduje u ekonomskom razvoju, 33 odsto imamo rast zasnovan na BDP-u. Kapitalne investicije su povećane za 10 odsto. U odnosu na pre dve godine, godišnji budžet naše države veći je za nekih 20 odsto. Takođe pokazujemo da demokratskim reformama, s jedne strane, činimo da privreda raste, ali i vršimo preraspodelu i još veći privredni rast kroz iznos po osnovu povećanja BDP-a. Prvi smo u vladavini prava,  Transparensi internešonal (Transparency International) tvrdi  da smo napredovali u rešavanju korupcije. Dakle, privreda i razvoj idu zajedno. Nismo veliki, ali smo dobar primer“, podvukao je Kurti.

On je dodao da Kosovo od prvog dana osuđuje rusku agresiju u Ukrajini, dok ono što se dešava u Ukrajini naziva ruskim fašizmom, a kritikuje Srbiju, koja je jedina zemlja na Balkanu koja nije pristupila sankcijama državama EU prema Rusija.