17:28

05.07.2022

17:28

05.07.2022

RTKlive

Na marginama učešća na 26. godišnjem Okruglom stolu u organizaciji prestižnog britanskog časopisa The Economist, premijer Republike Kosovo, Aljbin Kurti, sastao se sa izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Sir Stjuartom Pičem.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta premijera, tema sastanka su bila dešavanja na Kosovu u regionu Zapadnog Balkana, što su bile ključne teme sastanka.

Premijer Kurti je obavestio emisara o započetim reformama, ističući posvećenost Vlade Republike Kosovo ekonomskom razvoju, reformi pravosuđa i dobrom upravljanju.

Ceneći odnose Kosova i Ujedinjenog Kraljevstva, emisar Pič je izrazio spremnost za produbljivanje saradnje, posebno u oblasti vladavine prava i bezbednosti. Na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u regionu Zapadnog Balkana, emisar Pič je izrazio spremnost da pomogne u procesu dijaloga, navodi se u saopštenju.

Dalje, poznato je da se na sastanku razgovaralo o uticaju trećih aktera, a posebno o ruskom uticaju u regionu i mogućim posledicama ove intervencije kroz distribuciju lažnih informacija.

U međuvremenu, premijer Kurti i emisar Pič takođe su se složili da intenziviraju napore u cilju očuvanja stabilnosti i integriteta zemalja Zapadnog Balkana.