15:41

06.07.2022

15:41

06.07.2022

FoNet, Danas

Evropska komisija priprema pravni okvir za prenos zamrznutih ruskih sredstava za obnovu Ukrajine, izjavila je danas predsednica Komisije Ursula fon der Lajen u Evropskom parlamentu.

„Evropska komisija to smatra pravednim i priprema pravni okvir kako bi zamrznuta ruska imovina i imovina ruskih oligarha bila predata za potrebe obnove Ukrajine“, objasnila je Fon der Lajen.

Ona je dodala da zemlje Evropske unije neće čekati završetak sukoba u Ukrajini, a EU će zajedno sa zemljama G7 održati ekspertsku konferenciju o sudbini ruske imovine, javlja Sputnjik.

Kako je navela, nakon međunarodne konferencije u Luganu o obnovi Ukrajine, na kojoj je više od 40 zemalja izrazilo želju da tome doprinese, potrebno je pristupiti konkretnoj implementaciji tamo zacrtanih planova.

„Obnova će zahtevati ogromne napore. Nikada nismo izvodili operacije ovolikih razmera, tako da ćemo morati da okupimo najsjajnije umove da je pripremimo“, istakla je Fon der Lajen i dodala da ovih dana Evropska unija radi na pomoći Ukrajini.