21:19

06.07.2022

21:19

06.07.2022

RTKlive

Premijer Kosova Aljbin Kurti na godišnjem međunarodnom okruglom stolu prestižnog časopisa The Economist, koji se održava u Atini, održao je danas sastanak sa bivšim američkim državnim sekretarom i bivšim direktorom CIA g. Majkom Pompeom.

Poznato je da je na ovom sastanku naglašeno prijateljstvo i partnerstvo Kosova sa SAD, potreba za povećanjem američkih ekonomskih investicija na Kosovu i koraci koje Kosovo preduzima na povećanju bezbednosti i odbrane.

“Kurti je obavestio Pompea o dostignućima Kosova u pogledu ekonomskog rasta, kvaliteta demokratije i imidža Kosova u svetu“, saopštila je Kancelarija za informisanje premijera.

Razgovarano je i o situaciji u Evropi, posebno na Balkanu nakon ničim izazvane, nezakonite i neopravdane vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

“Obojica su se složili da je malo verovatno da će Rusija pobediti u ovom ratu, da je evropski kontinent najbolje zaštićen unutrašnjim jedinstvom i transatlantskim mostom sa SAD i da je Kosovo primer uspeha otpornosti svog naroda i intervencije NATO-a “, navodi se u ovom saopštenju.