13:16

07.07.2022

13:16

07.07.2022

Saopštenje, RTK2

Rukovodstvo Opštine Štrpce nakon hitnog sastanka sazvanog od strane predsednika opštine Dalibora Jevtića, jutrošnju akcije Policije Kosova u ovom mestu vidi kao još jedan vid pritiska na građane opštine Štrpce u cilju, kako su naveli, zastrašivanja. 

Kako se navodi u saopštenju ove Opštine, predstavnici te lokalne samouprave su pozvali da se prestane sa ovim vidom pritiska na građane, sa "ugrožavanjem bezbednosti i sigurnosti i ugrožavanjem uslova života građana".

"Posebno zabrinjava činjenica da je akcija sprovedena na veliki praznik u Štrpcu, na slavu Svetog Jovana koja je inače seoska slava Štrpca gde veliki broj građana od ranog jutra odlazi u crkvu. Nakon akcija trećeg dana slave Svetog Nikole decembra 2021. godine, Badnjeg dana 2022. godine, zatim 16. marta ove godine, dan pred dan Pogroma sada i na Svetog Jovana sprovođenje ovakvih akcija i veliko prisustvo Policije Kosova ne samo da unosi nemir već i veliko nepoverenje u same institucije koje sprovode ovakve akcije", navodi se dalje u saopštenju.

Naveli su da su kamere ugrađene od strane Opštine koja radi i funkcioniše po zakonima Kosova, kao i da je na samom ulazu u Štrpce, kako navode, u skladu sa važećim zakonom postavljen i znak da se ulazi u deo opštine pod video nadzorom.

"Ovim nalogom, na određeni način, se tvrdi da je Opština Štrpce koja funkcioniše po zakonima Kosova ilegalna. Takođe, nakon poslednje sednice Skupštine opštine Štrpce gde je izglasana inicijativa o omogućavanju rada Privremenog organa Štrpca, današnji upad u ovu instituciju sa nalogom da se „trajno zatvori“ vidimo kao potvrdu da je čitava akcija sa političkom pozadinom uperena protiv interesa građana opštine Štrpce i same Opštine kao insititucije", navodi se dalje u saopštenju.

Dodaju da je u jednom saobraćajnom incidentu, početkom 2014. godine, došlo je do oštećenja i da su pokidani kablovi video nadzora na stubovima u Štrpcu. Od tog trenutka kamere nisu bile u funkciji, a o ovom incidentu obaveštena je i Policija Kosova.

"Zakon o javnom video nadzoru izmenjen je pre nešto više od godinu dana, i činjenica je da video nadzor nije u funkciji već duže vremenski period. Policija Kosova je u nekoliko navrata u toku 2022. godine tražila sve infomracije vezano za kamere, pregledala server i lično se uverili da video nadzor nije u funkciji".

Pozivali su i predstavnike međunarodnih insitucija da reaguju i zaštite upravo pravo na, kako kažu, miran život građana Štrpca.

"Još jednom kao institucija lokalne samouprave pozivamo da se prestane sa ovim vidom pritiska na građane Štrpca, da se prestane sa ugrožavanjem bezbednosti i sigurnosti i samim tim ugrožavanjem uslova života građana Štrpca", zaključuje se u saopštenju Opštine Štrpce.