13:53

07.07.2022

13:53

07.07.2022

Nova S

Boris Džonson danas je podneo ostavku na funkciju lidera Konzervativne partije nakon što je izgubio podršku ministara i poslanika.

Oko 60 ministara i članova Džonsonove vlade podnelo je ostavke od utorka do danas. Među njima su i premijerovi ključni ministri Riši Sunak i Sadžid Džavid.

Oni su istakli da su nezadovoljni Džonsonovim vođstvom, kao i da smatraju da on treba da podnese ostavku zbog brojnih afera.

Još uvek aktuelni premijer u početku je odbijao tu opciju, ističući da je njegov posao da vodi zemlju kroz teške momente.

Međutim, kako je sve veći broj pripadnika njegove partije zahtevao ostavku, Džonson je nerado pristao da se povuče. Njegov jedini uslov je da ostane na funkciji premijera do jeseni.

Džonson je do sada nekoliko puta bio na ivici političkog ambisa zbog različitih afera - „partigejt“, odnosno kršenje korona mera i prisustvovanje zabavama u njegovom kabinetu u Dauning stritu u vreme kada je u zemlji na snazi bio strogi lokdaun koji nije dozvoljavao okupljanje više od dve osobe, zatim spornih troškova renoviranja rezidencije, ali i afera vezanih za njegov privatan život.

Na poziciji premijera je od 2019. godine kada je preuzeo tu funkciju od Tereze Mej.