14:16

30.07.2022

14:16

30.07.2022

Donika Šerifi/RTK

Predsednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu i premijer Aljbin Kurti, po sletanju na aerodrom „Adem Jašari“, na konferenciji za novinare, govorili su o poseti SAD.

Posetu u SAD dvojica šefova naše države ocenila su važnom i plodotvornom.

Predsednica Vjosa Osmani rekla je da je poseta bila veoma važna, ali da je najvažniji deo, prema njenim rečima, bio sastanak sa sekretarom Blinkenom, koji je u ime Bajdena preneo zahvalnost za liderstvo koje je Kosovo u poslednje vreme pokazalo.

„Drugi deo je Sporazum sa MCC, najveća investicija poslednjih decenija koja ima dokaz da SAD stoje uz Kosovo“, dodala je Osmani.

"Kao što smo rekli tokom sastanka sa Blinkenom, naše partnerstvo je bilo i ostaje i danas neophodno za jačanje njene ekonomije, a kada su tu SAD, svi izazovi postaju lakši. Veoma smo srećni što imamo podršku našeg najvažnijeg saveznika na svetu“, rekla je ona

Osmani je takođe govorila o temama o kojima se razgovaralo tokom ove posete.

"Teme o kojima smo razgovarali su bile, osnaživanje Kosova, priznanja Kosova su velika zbog podrške SAD Kosovu, kao i kako se može povećati broj priznanja. Blinken i Bajden su  uložili puno u pomoć Kosovu. S tim u vezi, za priznanja i kao što znate iz Blinkenove izjave, više se ne govori samo o evroatlantskim integracijama, već i međunarodnim. Što se tiče drugog pitanja, bezbednosti, tražili smo podršku SAD za članstvo u NATO, objasnili smo zašto je to toliko važno sada kada je bezbednost krhka zbog ruske agresije u Ukrajini“, rekla je predsednica Osmani.

Ona je rekla i da je razgovarano i o tome kako povećati saradnju KBS i američke vojske.

"Nastavili smo sa temom unutrašnjih reformi koje Blinken snažno podržava i o dijalogu koji je potvrdio da je neophodno međusobno priznanje".

„Energetska bezbednost za Kosovo i ceo svet je fundamentalna i kroz sporazum sa MCC je dala najveću podršku Kosovu, kroz ekonomski razvoj, razgovaralo se o izazovima sa kojima se suočavamo, kako da povećamo strane investicije. Sa punim uverenjem kažem da je posvećenost SAD pomoći Kosovu u evroatlantskim integracijama ponovo potvrđena i potvrdila da Kosovo nema većeg prijatelja od SAD", rekla je Osmani.

Premijer Aljbin Kurti rekao je da je to bila odlična i veoma plodna poseta.

Kurti je rekao da "smo sa jedne strane imali potpisivanje sa Sjedinjenim Američkim Državama, i to sa programom Compact, vrednim 200 hiljada dolara, a sa druge strane veoma srdačan i koristan sastanak za našu zemlju, američkim državnim sekretarom Blinkenom".

„U  programu Kompakt, kako smo objasnili sa ministrom privrede Artaneom Rizvanoli, predviđeno je grant od preko 200 miliona dolara, tako da nije reč o kreditu koji mora da se vrati, reč je o grantu koji se daje našoj zemlji za energetski sektor sa posebnim akcentom na akumulatore i takođe na obuku i podizanje profesionalnih veština u energetskom sektoru uz povećanje učešća žena“, rekao je Kurti.

"Fokusiraćemo se na obnovljive izvore, a upravo koncentracija obnovljivih izvora prema energetskoj strategiji 2021-2031, u narednim godinama ide do 1400 megavata, a nadamo se čak i da ćemo premašiti ovaj broj", dodao je.

A za sastanak sa sekretarom Blinkenom, Kurti je rekao da je veoma poseban jer je to potvrda "našeg saveza i otvaranje novog poglavlja u kojem demokratske reforme i izazovi sa kojima se kontinent suočava zbog ruske invazije zahtevaju povećanje saradnje sa SAD - om".