13:45

02.08.2022

13:45

02.08.2022

RTK2, Dragana Pajović

Odlaganje primene odluke Vlade Kosova  rezultat je stvaranja tenzija i dezinformacija, rekla je u Jutarnjem programu RTK2 šefica posalničkog kluba Samoopredeljenje u parlamentu Kosova Mimoza Kusari Ljilja i naglasila da je reč  o sporazumu koji je potpisan u Briselu.

"Znam da je odluka odložena na trideset dana, zbog tenzija, kao i dezinformacija. Ono što bi svi trebalo da znamo je da situacija nije bila toliko ugrožena, kao što se pričalo. Došlo je do stvaranja panike i dezinformacija, ono što se saopšavalo  sa severa Kosova odavalo je utisak kao da se nešto tragično dešava tamo. Drago nam je što se ništa nije desilo, to je bila samo jedna odluka Valde koja se sprovodi i na Merdaru i ta ista odluka će se sprovoditi od 1. septembra. Čuli smo i premijera Kurtija, takođe  i američkog ambasadora koji je tražio odlaganje odluke za sever, samo zbog činjenice da se svi informišu kako treba, bilo je  dosta dezinformacija.  Takođe, što je veoma važno da se kaže, da onaj  utisak koji imaju ljudi na Severu, kao da Vlada hoće njima nešto da nametne, to je stvarno pogrešno, imamo 80 odsto Srba koji žive  južno od Ibra, sve je normalno i ništa se strašno nije deslio. Znači kao percepcija, utisak  je kao da na severu želi nešto da se  nametne, a to je uglavnom sve rezultat paralelnih struktura i, naravno, odluke i mešanja Beograda sve vreme u vezi odlučivanja na severu.

Žao mi je, takođe, da je na istoj strani bio i minstar Vlade Kosova gospodin Rakić, pošto je on izabrao da zajedno sa Petkovićem  bude na konferenciji i, takođe, ton kojim je govorio na primer  o premijeru Kurtiju, nije  nešto što donosi mir i sporazum, to je nešto što donosi veći konflikt ili više nesporazuma i nije nešto što je potrebno sada.

RTK2: Ministar Rakić je predsednik Srpske liste, čiji su poslanici opozicija u parlametu.

Mmoza Kusari Ljilja: Mi nismo videli ni čuli ministra Rakića već mesecima, drugo mi nismo čuli ni videli  Srpsku listu da u parlamentu govore o pravu srpske zajednice na Kosovu. Tražili smo,  ja sam tražila i zvanično i privatno, moja poruka je bila "zašto vi ne pričate o pravima i problemima Srba u Skupštini Kosova?!"

RTK2: Šta kažu predstavnici Srpske liste, šta kaže gospodin Rakić?

Mimoza Kusari Ljilja: Ja nisam pričala sa gospodinom Rakićem, razgovarala sam sa poslanicima Srpske liste u parlamentu, Kao što sam rekla, ja gospodina Rakića nisam videla, on ne dolazi u parlamet, on dolazi na sednice Vlade, ne u parlament. Rekli su da je takva  odluka.  a kažem, koja je to odluka, vi predstavljate srpsku zajednicu. Deca na Kosovu nemaju nikakv utisak da ima Srba na Kosovu, ako nemaju neki kontakt, znači čuju tursku, bošnjačku i romsku  zajednicu kada pričaju o problemima koje imaju, traže investicije za škole, ulice, naravno  i primedbe na račun vlade, a za srpsku zajednicu nikada.  Oni samo pričaju onda kada postoje tenzije i problemi između Srbije i Kosova. Postavlja se pitanje da li su oni poslanici Srbije ili srpske zajednice na Kosovu.  Verovatno je to najbitnije, treba da se zna da li su oni poslanici  srpske zajednice. Zapravo, nisu samo Srbi na severu, Srbi su zapravo i u drugim opštinama širom Kosova.To je najveći problem, iako su opozicija, naravno, mi prihvatamo, mi smo demokratija, funkcionalna demokratija. Ono što  sada vidimo je, kao da  predstavljaju interese Srbije na Kosovu  i ništa drugo nije u interesu.

RTK2: Poslednja dešavanja na Severu pojedini analitičari definišu kao odsustvo dijaloga?

Mimoza Kusari Ljilja: Da, prvo odsustvo dijaloga, što mora da se dešava između  Vlade i zajednica na Kosovu. Drugo, ova odluka je u skladu sa dogovorom  koji je potpisan u Briselu,  i američki ambasador je rekao ovo  da je ovo bilo u poptpunom skladu sa dogovorom u Briselu o slobodi kretanja, ali da zbog dezinformacija  treba da se odloži na 30 dana.  Znači,  to nije novi dogovor, već isti dogovor koji je potpisan pre par godina, ali ga nije sprovodila kosovska strana. Već  11 godina Srbija sprovodi tu proceduru, da prlikom ulaska sa kosovskom ličnom kartom dobijete papir, kao da ste izgubili taj dokumenti i taj papir važi 90 dana. To je reciprocitet, kazala je šefica parlamntarne grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja.

Intervju šefice parlamntarne grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja možete pogledati i ovde: