16:13

03.08.2022

16:13

03.08.2022

RSE

Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba, bliska vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci predsednika Srbije Aleksandra Vučića, poručuje da Vlada Kosova na čelu sa premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem ima "antisrpski stav" i da nije zainteresovana za mir.

Podvlače i da ne sarađuju sa Kurtijevom Vladom jer je "ona radi protiv interesa srpskog naroda", te da je njihov politički cilj da tu Vladu obore.

Srpska lista je ovako reagovala na izjave ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svečlje (Xhelal Svecla) da je Srpska lista "politički obezvređena" i da sarađuje sa kriminalnim grupama.

Srpska lista u Vladi Aljbina Kurtija vodi Ministarstvo za zajednice i povratak ali nije u vladajućoj koaliciji. U Skupštini Kosova ima deset zagrantovanih mesta za srpsku zajednicu.

Govoreći o krizi na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovnistvo, ministar Svečlja je rekao da su "kriminalne grupe ugnjetavale građane" u tom delu.

Pomenuo je da je sa tim kriminalnim grupama "povezan potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić", za kojim postoji raspisana poternica kosovskih vlasti.

Svečlja je za kosovski javni servis rekao kako Radoičić trenutno nije na Kosovu, već da je nedavno ušao samo kako bi napravio video snimak, te da je potom ponovo napustio teritoriju Kosova.

Radi se o video snimku koji je objavljen 5. jula naveče, putem kog je se Radoičić obratio javnosti iz okoline Leposavića, jedne od četiri opština na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom.

On je tada u kratkoj video poruci rekao da se vratio na Kosovo i da treba da se zna šta to znači.

Ministar Svečlja je naveo kako je Radoičić jedan od kriminalaca za kojim tragaju kosovske pravosudne institucije.

'Radoičić ima sve veću podršku, bio i na barikadama'

Sa druge strane Srpska lista navodi kako se Svečlja "uplašio srpske sloge i autoriteta potpredsednika Radoičića". Navode kako on ima sve veću podršku među Srbima na Kosovu, te da "ministar policije (Kosova) ne sme da prizna da su Srbi na severu složniji nego ikad".

"I najvažnije, ne sme da prizna da je svestan koliki autoritet gospodin Radoičić ima među Srbima. To se najbolje videlo u nedelju kada im se gospodin Radoičić pridružio na protestima i bio sa građanima i rukovodstvom Srpske liste svo vreme, na opšte oduševljenje svih prisutnih koji su se tada osetili sigurnije i zaštićeno", navodi se u saopštenju.

Za Milanom Radoičićem je na Kosovu raspisana poternica zbog umešanosti u slučaj "Brezovica", u okviru kog je zbog zloupotrebe službenog položaja uhapšen i funkcioner Srpske liste i bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić. Radoičić se sumnjiči za zastrašivanje svedoka u toku krivičnog postupka.

Milan Radoičić je 3. februara ove godine uspeo da izbegne hapšenje tako što je pobegao sa graničnog prelaza Brnjak na severu Kosova. Policija Kosova je tada saopštila da su Radoičića zamolili da parkira vozilo radi dalje istrage, a da se on potom automobilom brzo udaljio nazad ka teritoriji Srbije.

Zbog tog događaja su tri pripadnika Policije Kosova suspendovana.

Inače, za Milanom Radoičićem je i ranije bio raspisan nalog za hapšenje zbog sumnje da je povezan sa ubistvom opozicionog političara Olivera Ivanovića. Međutim, taj nalog je bez objašnjenja povučen marta 2021. godine.

Milan Radoičić se nalazi i na crnoj listi SAD zbog sumnje da, zajedno sa biznismenom sa severa Kosova Zvonkom Veselinovićem i još desetak drugih Srba, pripada koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom.