20:28

06.08.2022

20:28

06.08.2022

Anamari Repić, RTK/Beograd

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je za RTK da samo evropske vrednosti i približavanje EU čuvaju region od opasnog ruskog uticaja. Ambasador Tolkač je ponovio stav zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova, ali i izrazio zahvalnost zbog podrške i pomoći Prištine. 

Stav zvaničnog Kijeva po pitanju Kosova se ne menja, istovremeno izražavamo zahvalnost zbog pozicije Prištine u vezi sa ratom u Ukrajini i pružanja pomoći. Ovo je za RTK izjavio ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač.

„Mi smo uvek bili stabilni po pitanju spoljne politike i uvek podržavali svaku državu u onim granicama koje su međunarodno priznate. S druge strane, Ukrajina je zajedno sa drugim evropskim zemljama pokušavala da zaustavi krvave ratove na ovim prostorima, kao što je onaj 99. godine, ali naši napori nisu bili dovoljni. Zato smo danas zahvalni za podršku koju Kosovo pruža Ukrajini, ali istovremeno ponavljamo našu principijelnu poziciju da se teritorijalni integritet i suverenitet moraju poštovati“, rekao je ukrajinski ambasador Tolkač.

„Ko zapravo može biti nezahvalan za pomoć koja dolazi od bilo koje strane u vidu saosećanja, humanosti, za svaku pruženu pomoć, koja god to država, teritorija ili deo bio“, dodao je on.

Govoreći o aktuelnoj temi nedavnih tenzija između Beograda i Prištine i mogućnosti nastavka dijaloga, ukrajinski ambasador je rekao da je najvažnije tragati za kompromisom.

„Govoreći iz pozicije Ukrajine, mi već 23 godine idemo putem kompromisa braneći svoju državu, ali nismo uspeli da izbegnemo kao što vidite ovaj krvavi rat, zato što se tiče kompromisa ne znam da li do njega može da dođe. S druge strane treba tražiti kompromis do poslednjeg momenta. Onaj ko zaboravi da je ljudski život najveće bogatstvo pre ili kasnije će zbog toga ispaštati jer vidimo šta se sve dešava u Ukrajini i ne bi bilo dobro da se tako nešto ponovi“, istakao je ambasador.

Osvrćući se na pitanje sankcija što EU i zapad traže od Srbije, ambasador Tolkač kaže da bi bilo dobro da Srbija zajedno sa Ukrajinom brani evropske vrednosti.

„Ukrajina i Srbija imaju zajednički cilj a to je integracija u EU, naš zajednički dom. Ja ne mogu da očekujem i da insistiram od Srbije da uvodi sankcije prema Rusiji, ali bismo bili zahvalni ukoliko bi novoformirana srpska vlada zajedno sa nama išla putem koji smo zajednički izabrali, a to je put EU. Mi smo tek postali kandidat za članstvo u EU, Srbija je to već neko druže vreme, i zaista bi bilo dobro da zajedničkim snagama i naporima branimo taj put. U skladu sa tim, ako Srbija bude vodila istu politiku koju i mi vodimo, a to su pitanja koja vode ka EU, mi ćemo biti zahvalni“, rekao je ambasador Tolkač.

Ukrajinski ambasador kaže da Rusija želi da uništi Ukrajinu, ostavljajući za sobom žrtve i uništenja.

„Danas kada branimo teritoriju Ukrajine, mi ne branimo samo našu zemlju, već celu Evropu i one vrednosti koje ona donosi. Osam godina se vodi rat u Ukrajini upravo za našu državu, za suverenitet i integritet. Ono što je uradio Putin u Ukrajini doveo je u pitanje mogućnost postojanja naše države i nas kao nacije“, ističe ambasador Ukrajine u Srbiji.  

Ambasador Ukrajine upozorava da je opasnost od moguće destabilizacije regiona kao posledica ruske propagande realna.  

„Što se tiče ruske propagande možemo reći da je to propaganda rata i ubistva svega od čega danas štitimo Evropu. Svi regioni koji se nalaze na razdaljini gde je moguće da dopre ruska raketa nalaze se u opasnosti. Zato što pre ljudi počnu da promovišu evropske vrednosti tim će pre region biti u sigurnoj zoni“, naglašava ambasador Tolkač.