17:10

09.08.2022

17:10

09.08.2022

RTKlive

Novi pravilnik Skupštine Kosova stupio je danas na snagu, nakon što je objavljen u Službenom listu.

Premijer Aljbin Kurti je putem objave na društvenoj mreži Fejsbuk rekao da je usvajanjem novog Pravilnika o radu Skupština Kosova položila test demokratije.

Novi pravilnik Skupštine usvojen je sa 81 glasom za, a proces revizije za donošenje ovog pravilnika datira još od 2012. godine.

„Srećan sam što se u našem mandatu, posle 10 godina zastoja, Skupština pravi sa novim, mnogo naprednijim pravilnikom. Dana 28. jula izglasan je sa 81 glasom za, tako da danas stupa na snagu, pošto je objavljen u Službenom listu“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, usvajanje pravilnika dolazi nakon dugog napora Skupštine Kosova da preispita pravila rada najviše institucije. Proces revizije Uredbe je počeo 2012. godine i nastavljen je u svakom zakonodavnom telu, kako bi se rešili identifikovani problemi koji nisu funkcionisali, ali uprkos potrebi za naporima, do njenog usvajanja nije došlo.

„Odobrenje je uvek predstavljalo politički izazov za Skupštinu, jer je za njegovo usvajanje bila potrebna kvalifikovana većina od najmanje 2/3 glasova svih poslanika Skupštine. Za to je bio potreban širok konsenzus političkog spektra zastupljenog u Skupštini. U pogledu načina glasanja, Pravilnik Skupštine spada u kategoriju najvažnijih akata države koje usvaja Skupština, kao što su Ustav i međunarodni ugovori. Ovo je bio skoro 10-godišnji napor, za koji su mnogi poslanici, međunarodni partneri i članovi civilnog društva radili u nekoliko zakonodavnih tela zaredom“, napisao je, između ostalog, Kurti.