23:32

09.08.2022

23:32

09.08.2022

RTKlive

Dvojica stručnjaka za bezbednost, Hajrulah Ternava i Nuredin Ibiši, izjavili su da Kosovu ne preti rat, ali prema njima, šefovi naše države ne bi trebalo da budu rezervisanii u izjavama o mogućim opasnostima koje dolaze od Srbije ili ruskih agencija.

“Samom činjenicom da je Kurti premijer zemlje i da vodi politiku Kosova, on mora da ide u korak sa vremenom i da predvidi stvari ranije i da podigne svest međunarodnih struktura koje se nalaze oko granica Kosova. Ne treba sada da se bavimo ako se neko uspaniči jer je to rekao premijer. On je premijer i treba podići svest dok nije još kasno. Mislim da nije suvišno. Da je postalo najgore i da je NATO intervenisao, rekli bismo gde ste, zašto niste ranije reagovali“, rekao je Ternava.

On je rekao da svest treba da bude na istom nivou u svim državnim institucijama.

On je dodao da je Srbiji jasno da Kfor i NATO imaju garancije za teritoriju Kosova i da dobro zna šta je zatekla 1999. godine.

S druge strane, Nuredin Ibiši je rekao da ne želi da tumači izjavu premijera Kurtija, ali da smatra da u bezbednosnom smislu Srbija ne može da započne rat na Kosovu.

“ Poručujemo da naši političari treba da budu oprezniji u pogledu javnih i političkih izjava. Ali zašto ne izjaviti da postoji opasnost od rata. Vučić kaže da smo se suočili sa najvećom opasnošću od završetka rata na Kosovu. Koristio je non stop tu retoriku“, rekao je Ibiši.

On je dalje naglasio da je Vučić taj koji je pozvao ekstremiste na severu zajedno sa Srpskom listom da ih mobilišu i upute kako da deluju.

Sopjani: Izjava premijera Kurtija bila je nepromišljena

Bivši glavni inspektor Kosovske obaveštajne agencije Škelzen Sopjani ocenio je hitnom i neprimerenom izjavu premijera Kurtija da Kosovu preti rat, jer iza Srbije stoji Putin.

„Nije tajna da ruske službe imaju ogroman uticaj na bezbednosne strukture u Srbiji. Izjava premijera Kurtija nije bila dobro osmišljena. Realno, Kosovo nije u opasnosti od rata sa Srbijom. Sa ekonomske tačke gledišta, to nije dobrodošlo jer posledice te izjave mogu biti mnogo veće“, naglasio je Sopjani u „RTK Prime“.

Prema njegovim rečima, sa strateškog aspekta tu izjavu nije trebalo dati.

„Možda imamo tenzije na severu, ali pod ovim okolnostima na Kosovu ne može biti rata. Ne kažem da smo mnogo jaki, ali nema opasnosti od rata. Dakle, vremenski nije bilo dobro smišljeno, jer je Kosovo već bilo na naslovnim stranama međunarodnih medija za bolje stvari. Sa festivala Dua Ljipe, o kome je ceo svet pričao, da se vratimo i pričamo o ratu danas, to nije bilo nešto dobro smišljeno“, dodao je Sopjani.

On je rekao da se ovakva dešavanja na severu više puta ponavljaju i da je Kurtijeva izjava dala poruku da je Kosovo još uvek nesigurna zemlja.

Bajćinovci: Premijer nije podsticao strah, već je podigao svest

Zamenik Samoopredeljenja Mefailj Bajćinovci rekao je da je premijer Kurti svojom izjavom samo pokazao da postoji potencijalna opasnost.

„Premijer nije izazivao strah, ali jeste probudio svest. O tome se raspravlja godinama, znajući da je Balkan pod ruskom hemisferom, posebno Srbija i neke okolne zemlje. Bez sumnje je neodgovorno reći da nema opasnosti od Srbije. Uvek postoji opasnost od Srbije. Takođe vidimo da se dešava veliko nagomilavanje oružja na Balkanu. Često imamo i izjave hrvatskih čelnika. Oni su u NATO-u i uvek govore da nas ne samo NATO štiti, već moramo da se naoružamo i stanemo ispred neprijatelja kakvog imamo i mi i Hrvati, a to je Srbija“, naglasio je Bajćinovći u „RTK Prime“.

On je rekao da je Kosovo već počelo da se naoružava, s obzirom na opštu situaciju.

„Povećali smo budžet za vojsku za 52 odsto, iako nije dovoljan. I da je budžet 5 milijardi ili 10 milijardi, premijer Kurti bi ga potrošio koliko god je to moguće, posebno na nabavku vojne opreme, znajući da bezbednosna situacija nije ista kao pre godinu dana. Ne želim da povlačimo paralele, ali moramo imati u vidu da je rat u Ukrajini promenio matematiku bezbednosti“, dodao je Bajćinovci.

On je rekao da se oko 60 odsto vojnog arsenala Srbije nalazi oko granice sa Kosovom.