07:11

10.08.2022

07:11

10.08.2022

Anamari Repić, RTK/Beograd

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić izjavio je za RTK2 da zapaljiva retorika premijera Kosova Aljbina Kurtija koja se može čuti poslednjih dana plaši stanovništvo i da je nepotrebna s obzirom da ishod pregovora donosi samostalni put Srbije i Kosova ka evropskim integracijama. Vuletić ističe da je ključno mirnim putem što pre završiti pregovore dve strane.

Izjava premijera Kosova Aljbina Kurtija o mogućem riziku od sukoba sa Srbijom, ne doprinosi dijalogu i konačnom rešenju, izjavio je predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić. Prema njegovoj oceni, nema potrebe za zapaljivom retorikom jer je Briselskim sporazumom dat smer konačnom sporazumu.

“U Briselskom sporazumu se jasno kaže da Kosovo i Srbija neće ometati jedna drugu na putu ka EU. Iz toga se jasno zaključuje da je krajnji ishod članstvo u EU, a znamo da tamo idu samo nezavisne države. Kurti sve to jako dobro zna, stoga nema potrebe za ovakvim izjavama kojima se iritira stanovništvo i plaši srpski i albanski narod, dosta nam je trauma i zaista to mislim preteranim”, kaže Vuletić.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je prethodnih dana da “postoje sumnje o infiltracijama iz Rusije, da Kremlj želi da iskoristi Srbiju kao platformu za destabilizaciju Balkana, a posebno za napad na Kosovo”. Zvanični Beograd je oštro reagovao ovim povodom.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković ocenio je da svojom najnovijom izjavom da postoji visok rizik od sukoba sa Srbijom, koja sa Rusijom izaziva incidente na Kosovu, “Alјbin Kurti pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor”. Odbacivši ocene Kurtija, Petković je optužio kosovskog premijera da time želi da “opravda nove nasilne akcije protiv srpske zajednice na Kosovu”.

Prema mišljenju Vuletića, u aktuelnom procesu dijalogu nema potrebe za novom retorikom koja se može čuti od Kurtija, već umesto toga treba ići ka završetku pregovora.  

“Premijer Kurti se oseća moćnije u odnosu na Vučića, zato što se Srbija ne snalazi u ovom svetu. Jedina je podržala Rusiju i lako je premijeru Kurtiju da to dodatno argumentuje na taj način evo Srbija je jedina uz Rusiju. Ja mislim da je to loše i ono što je najvažnije mislim da za tim nema potrebe i da je mnogo bolje u jednom mirnijem tonu završiti te pregovore i što pre doći do članstva u EU, i Kosova i Srbije”, ističe Vuletić.  

Tenzije dve strane se ocenjuju kao otežavajuće u procesu nastavka dijaloga, posebno uoči susreta Vučić-Kurti 18. avgusta. Vuletić ocenjuje da nije dovoljno da se dvojica lidera viđaju retko, jer period između sastanaka donosi stalne tenzije i nesprovođenje dogovorenog.

“Svaka opstrukcija dijaloga je neprihvatljiva za građane. Neprihvatljivo je i da se lideri viđaju jednom u više od godinu dana, a u međuvremenu smo imali samo nove tenzije. Zaboravljeno je šta se sve dogodilo i zašto se nešto nije implementiralo. I tako svaki put nešto što je dogovoreno kad treba da se implementira mi napravimo novi problem”, kaže Vuletić.

Nakon tenzija na severu Kosova, do 1. septembra odložena je primena odluka o preregistraciji tablica i dokumentima Srbije za ulazak na Kosovo, a Brisel je najavio susret predsednika Vučića i premijera Kurtija za 18. avgust. U Beogradu se mogu čuti ocene i zvaničnika i poznavalaca prilika da nema mesta preteranim nadama da će na tom sastanku glavni problemi biti rešeni.