19:29

11.08.2022

19:29

11.08.2022

RTKlive

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja poželeo je danas dobrodošlicu novinarima iz Ukrajine, koji su na Kosovo stigli preko programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“.

„Otpor, odlučnost i pravedna borba ukrajinskog naroda ostaju inspiracija za ceo demokratski svet. Obe naše zemlje dele isto ratno iskustvo i mi smo posvećeni pružanju bezrezervne pomoći kako bi se svi osećali bezbedno u našoj zemlji. Kao deo našeg institucionalnog angažmana, pružili smo podršku kroz dva projekta, onaj stambenog zbrinjavanja novinara i ukrajinskog naroda do 5.000 ljudi. Do sada je, u okviru programa koji finansira Vlada Republike Kosovo, zbrinuto devet ukrajinskih novinara“, napisao je Svečljaa na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, novinari iz Ukrajine su izrazili zahvalnost na velikoj podršci koju je država Kosovo pružila.

„Pokazali su da ih pogađa solidarnost koju su dobili od naroda Kosova. A oni su visoko cenili program jer im ovaj program omogućava da rade u svojoj struci i kroz njega pomažu Ukrajini, jer kako su rekli „Naše oružje je reč“. Na ovom sastanku ukrajinskim novinarima je saopštena i odluka kojom se garantuje status privremene zaštite u našoj zemlji. Nastavićemo da stojimo uz ukrajinski narod u budućnosti sa svim našim institucionalnim telima“, dodao je Svečlja.

On je rekao da će hrabri duh i pravo na odbranu zemlje trijumfovati protiv nepravedne ruske agresije.