21:20

11.08.2022

21:20

11.08.2022

Anamari Repić, RTK/Beograd

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da bi predstavnici Beograda i Prištine trebalo da učine više na rešavanju spornih pitanja i dodao da smatra da ima više mogućnosti za stvarni napredak u dijalogu nego za konflikt 1. septembra.

Predstavnici Beograda i Prištine u dijalogu moraju više da urade u rešavanju spornih pitanja, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil odgovarajući na jedno od skoro 400 pitanja i komentara na Tviteru i Fejsbuku koje su mu postavili građani. On je dodao da je sada veća mogućnost da dve strane dođu do pomaka.

“Iskreno mislim da postoji veća mogućnost za stvarni progres u dijalogu nego za probleme. Očigledno je da Beograd i Priština treba da učine više u rešavanju spornih pitanja, imaju prilično dobre posrednike iz EU, medijatore, a i SAD su veoma aktivne”, rekao je ambasador Hil.

Građane je interesovalo i zašto SAD podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne i Srbije, kaže da razume onoga ko je to pitanje postavio i zašto pita ali, dodaje, da je važno razumeti da je situacija u Ukrajini potpuno drugačija.

“Reč je o susedu koji je napao Ukrajinu, njene civile i nastavlja da bombarduje njene gradove. Ukrajina je zaista morala da se bori protiv tog apsolutno zlonamernog napada Rusije i koji i traje i danas”, naveo je Hil i dodao da bi zato bio veoma oprezan kada bi poredio situaciju u Ukrajinu sa onom od pre nekoliko decenija.

Komentarišući stav jednog od građana da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji te da bez obzira na to ima podršku Amerike, ambasador naglašava da je važno da SAD i Srbija pokušaju da rade zajedno na važnim pitanjima.

“Srbija ima drugačiji stav od evropskih partnera, ali mislim da je važno da se koncentrišemo na stvari oko kojih se slažemo i da zajedno pokušamo da idemo napred”, rekao je Hil.

Ambasador Hil je pre tri dana pozvao građane da direktno komuniciraju sa njim i postave mu pitanja na FB i Tviteru. Većina pitanja se odnosila na Kosovo, odnos SAD prema Srbiji, poređenje sa Ukrajinom, vladavina prava ali i molba ambasadoru da pomogne da Novak Đoković zaigra na US Openu.