18:14

13.08.2022

18:14

13.08.2022

RTK2/Aleksandra Nićić

U Goraždevcu kod Peći obeležena je godišnjica od ubistva Ivana Jovovića i Panta Dakića. Porodica, prijatelji i meštani Goraždevca i dalje traže pravdu za ubijenu decu.

Liturgiju ,a potom i parastos stradalima Ivanu Jovoviću i Pantu Dakiću u crkvi Rođenja presvete Bogorodice služio je novoizabrani vikarni episkop novobrdski Ilarion uz sasluženje sveštenstva.

Tog 13. avgusta 2003. godine dok su se kupali na Bistrici ubijeno je dvoje, a ranjeno četvoro dece. Tada su ubijeni Ivan Jovović i Panto Dakić, a teško su ranjeni Bogdan Bukumirić, Đorđe Ugrenović, Marko Bogićević i Dragana Srbljak.

"Vaš opstanak na ovom mestu strašnom pa možemo da kažemo na stratištu je već jedna velika pobeda.Tu treba da ostanete dosledni našem prizivu i dostojni naših predaka da zaista postojimo na mestu strašnom, a okupili smo se zapravo zbog dece koja su u vreme dok je najveće zlo trijumfovalo i nepravda, zbog dece koja su imala snage da se raduju životu pritisnuta nekako uza zid u neki ćošak postojanja. Deca nisu odustala od radosti, od igre, nisu odustala od svoje reke, tu da se na toj reci raduju. Braćo i sestre to je Hrišćanska pobeda, jevanđelja, pobeda vera u jevanđelje. Zato neka nam onaj osmeh Pantov i ona stamenost Ivanova budu putokaz”, poručio je vikarni episkop novobrdski Ilarion.

Bol i tuga ne prestaju svih ovih godina, ističu članovi porodica.

"Evo 19 godina prođe i sami vidite, ja sigurno ne mogu da očekujem od ubica da mi pronađu ko je ubio decu, ali se nadam na našu državu Srbiju i našeg predsednika, da se on malo više oko toga založi. Naša situacija ovde skoro da nije nikakva, živimo kao jaganjci oko vukova ,tako da život je vrlo težak kad sve sabereš da čovek ne može da poveruje, da nam u svoju državu, svoju zemlju u crkvu koja je iz 1217. kada je tu sve bilo srpsko sad mi treba da budemo te žrtve, mi treba da budemo ti koji će da se ubijaju", kaže Milisav Dakić.

"Danas je sve isto samo nema te sirene i nije temperatura 40. Bol je ista ništa se nije promenilo, kao što znate počinioci se nisu pronašli, mi čekamo i dalje nikako rana da zaraste", rekla je Mirjana Srbljak majka povređene Dragane.

“To je nateži dan za Goraždevčane i od tada svake godine se služi parastos i sećanje na taj najtužniji dan koji se desio u Goraždevcu…Vođena je istraga nekoliko puta, međutim istraga je prekinuta”, rekao je Milivoje Zdravković.

Iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo poručuju da nisu i neće zaboraviti na ovaj strašan događaj i učiniće sve da pravda bude zadovoljena. Ubice nisu pronađene, a istraga je obustavljena 2010. godine.

"Radi se o jednom od najtežih zločina nakon dolaska međunarodne misije na Kosovu, počinioci i danas nisu pronađeni i to je mrlja i odgovornost Euleksa i ostalih predstavnika Međunarodne zajednice koji su obustavili istragu sramnim obrazloženjem navodnog nedostatka dokaza", navodi se u saopštenju direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petra Petkovica, koje je u Gorazdevcu pročitao njegov zamenik Borislav Tasić.

Nakon parastosta okupljeni su otišli do groblja gde su sahranjeni Ivan Jovović i Panto Dakić gde je služen i pomen.