20:11

13.08.2022

20:11

13.08.2022

RTKlive

Premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti ugostio je grupu studenata i mladih ljudi iz dijaspore, članove Albanske omladinske organizacije Manhajm/Hajdelberg (AIO), sa kojima je razgovarao i razmenio ideje o mogućnostima kako doprineti Kosovu.

Kako se navodi u saopštenju iz Kabineta premijera, na sastanku se razgovaralo o uslugama koje emigrantima nude institucije Kosova i mogućim projektima u budućnosti kroz kojih bi se mogli graditi mostovi saradnje između mladih na Kosovu i emigranata.

Štaviše, poznato je da je premijer Kurti istakao da Vlada Republike Kosovo ceni emigraciju kao faktor razvoja zemlje i namerava da poveća posvećenost stručnjaka za emigraciju u izradi razvojnih i strateških politika, u sprovođenje politika, kao i za investicije u saradnji sa lokalnim preduzećima.

„Pomenuo je vladine inicijative za nacionalni program za prenos znanja i iskustva iz dijaspore na Kosovu i produbljivanje saradnje sa kosovskim institucijama u oblastima obrazovanja i inovacija“, navodi se u saopštenju.

Kako je rekao, neophodno je imati prave ljude i profesionalce na pravim mestima, i zato su, prema njegovim rečima, veoma zainteresovani kao vlada da privuku talentovane profesionalce, unutar ili van zemlje.

Inače, mladi iz dijaspore su premijera upoznali sa aktivnostima udruženja. Rekli su da je AIO inkluzivna organizacija koja ne povezuje samo pojedince već i studentske organizacije. Udruženje sarađuje i održava kontakt sa predstavnicima studentskih organizacija Štutgarta, Duizburg-Esena, Diseldorfa, Švajcarske i Londona.