15:30

18.08.2022

15:30

18.08.2022

RSE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napustio je zgradu Evropske unije u Briselu u kojoj se održavao dijalog između Kosova i Srbije na najvišem političkom nivou.

Šef Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković rekao je novinarima da se srpska delegacija "borila" za kompromisno rešenje, da Vučić još izvesno vreme ostaje u Briselu i da će se javnosti obratiti u petak, 19. avgusta.

"Mi smo se borili za mir, za stabilnost, za kompromisna rešenja i zbog toga predsednik Aleksandar Vučić ostaje još izvesno vreme ovde u Briselu. Sutra po povratku u Beograd će se obratiti javnosti i biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja", rekao je Petković.

Završena prva runda trilateralnog sastanka Kurtija i Vučića - Ažurirano

U Briselu je završena prva runda takozvanog trilateralnog susreta premijera Kosova Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Evropske unije (EU) u okviru dijaloga na najvišem političkom nivou.

Kako Radio Slobodna Evropa saznaje, slede odvojeni bilateralni sastanci lidera Kosova i Srbije sa evropskom stranom, sa ciljem da se dvojica lidera ponovo zajedno okupe kasnije u toku dana.

U zgradu EU gde se održava dijalog stigao je i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar.

Podsetimo, američka strana ne učestvuje dijalogu, ali Sjedinjene Države podržavaju napore EU u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Borel očekuje fleksibilnost lidera Kosova i Srbije

Borel, koji se uoči dijaloga odvojeno sastao sa Kurtijem i Vučićem, napisao je na Tviteru da očekuje da dvojica lidera budu otvoreni i fleksibilni da dođu do zajedničkog stava.

"Nedavne tenzije na severu Kosova pokazale su još jednom da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni da nađu zajednički jezik", napisao je Borel uoči susreta.

Vučić je posle susreta sa Borelom na Instagramu napisao da počinju razgovori o "suštinskim problemima" na Kosovu i da se nada kakvom-takvom rešenju iako, kako je naveo, "u to uopšte ne veruje".

Iz EU je ranije najavljeno da će na zajedničkom sastanku fokus biti na daljem putu u dijalogu i postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Tokom sastanka će biti reči i o aktuelnim pitanjima, a cilj je spuštanje tenzija između dve strana.

Ovo je prvi susret Kurtija i Vučića u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa nakon više od godinu dana, a u Brisel su pozvani nakon porasta tenzija na severu Kosova 31. jula.

Tada su kosovski Srbi postavili barikade u znak nezadovoljstva zbog najave početka implementacije odluke Vlade Kosova o slobodi kretanja, odnosno o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Barikade su uklonjene nakon što je Vlada odložila sprovođenje odluke za 1. septembar.