13:10

18.08.2022

13:10

18.08.2022

RTK2/Dragana Mihajlović

Šta se može zaključiti nakon sastanka premijera Kosova i predsednika Srbije sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, kakva su očekivanja od današnjeg sastanka na najvišem političkom nivou u Briselu? O ovim temama govori Dragiša Mijačić, iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj iz Beograda.

"Na jučerašnjem sastanku dvojice lidera sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom može se zaključiti da je NATO poslao jasnu poruku da neće tolerisati bilo kakavo nasilje, bilo kakve nemire na severu a i u drugim delovima Kosova, ni prvog septembra, ili bilo kada kasnije. Mislim da je to dobra uvertira za ono što svi očekujemo danas od političkih pregovora, jer stvari treba da se rešavaju u Briselu, u okviru dijaloga pod pokroviteljstvo EU, a ne na barikadama ili slanjem specijalnih policijskih snaga“, kazao je Mijačić.

Mijačić ocenjuje da uspeh današnjeg sastanka, pre svega, zavisi od pripreme koje diplomata EU, pre svega Lajčaka i njegovog tima, kao i američke diplomatije koja se, rekao je, dobro angažovala u pripremi ovog sastanka.

"Dobro je poznato da jedna i druga strana imaju suprostavljene stavove, ali u ovom trenutku potrebno je raditi na stvaranju uslova za mirno rešavanje svih nesuglasica, da ne bi došli u situaciju da 1.septembra gledamo nemile slike, koje su se dešavale poslednjeg dana jula. Što znači - potreban je politički dogovor, iskreno se nadam da će dvojica lidera smoći snage da se dogovore u okviru Briselskih pregovora“, kazao je Dragiša Mijačić.

O najavi premijera Kosova o mogućnosti odustajanja od odluke o ulazno-izlaznim dokumentima, ukoliko i Srbija to uradi, Mijačić je rekao:

"Premijer Kosova je izašao sa jednom takvom izjavom juče, verujem, u kontekstu očekivanja od današnjih pregovora, negde i neuobičajno da jedan od pregovarača izađe u javnost sa izjavom šta očekuje od ishoda dogovora, više se očekuje da o takvim stvarima diskutuju za pregovaračkim stolom. Ja svakako očekujem da će se postići neki dogpvor, bilo pismeni ili usmeni, ako ne danas onda u okviru  tehničkih timova koji bi se sreli do tog 1. septembra. Verujem da će se naći rešenje, prosto sam optimista, nikome nije u interesu da se izazovu novi konflikti, sukobi, barikade, sve ono što možemo očekivati, ako dogovori danas propadnu“, dodao je.

Mijačić ističe da, imajući u vidu aktivnost EU, SAD-a, zemalja Kvinte, ali i NATO-a, veruje da su dve strane dovoljno svesne i pritiska i važnosti trenutka da se postigne dogovor.

"Ako ne dođe do dogovora, očekuju nas nemiri, barikade, očekuju nas svi oni nemili događaji koje smo gledali mnogo puta u prošlosti, koji izazivaju nemir i nestabilnost, pre svega građana Kosova i mislim da to zaista u ovom trenutku nikome nije u interesu“, zaključio je Dragiša Mijačić, iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj iz Beograda.