17:12

18.08.2022

17:12

18.08.2022

Radio Slobodna Evropa

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je da u dijalogu lidera Srbije i Kosova Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu nije postignut dogovor, ali da su se dvojica lidera složila da se razgovori nastave u narednim danima.

"Međunarodna zajednica ne želi da vidi obnavljanje tenzija u narednom periodu i dve strane će biti u potpunosti odgovorne za svaku eskalaciju na terenu", rekao je Borelj.

Dodao je da još ima vremena do 1. septembra, do kada je kosovska vlada odložila sprovođenje odluke o tablicama i dokumentima.

"Danas nije dogovor, ali ne odustajemo u traženju rešenja. Proces će se nastaviti", rekao je Borelj.

On je naveo i da današnji sastanak "nije bio običan sastanak".

"To nije bio redovan sastanak. Zajedno sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom smo sazvali ovaj sastanak jer se suočavamo sa veoma negativnim dešavanjima na terenu i povećanjem tenzija na severu Kosova", rekao je Borelj.

U Briselu je, uz posredovanje predstavnika Evropske unije (EU), 18. avgusta završena druga runda dijaloga lidera Kosova i Srbije Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića.

Predsednik Srbije je napustio zgradu EU bez obraćanja medijima, dok je šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković rekao novinarima da će Vučić još izvesno vreme ostati u Briselu i da će se javnosti obratiti u petak, 19. avgusta.

"Mi smo se borili za mir, za stabilnost, za kompromisna rešenja i zbog toga predsednik Vučić ostaje još izvesno vreme ovde u Briselu. Sutra po povratku u Beograd će se obratiti javnosti i biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja", rekao je Petković.

U Briselu su 18. avgusta održane dve runde dijaloga Vučić-Kurti sa zvaničnicima EU Žosepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom i dva kruga odvojenih bilateralnih sastanaka sa evropskim posrednicima.

Ovo je bio prvi put da su se premijer Kosova i predsednik Srbije sastali dva puta u istom danu u okviru dijaloga.

U zgradu EU gde se održava dijalog je posle prve runde ušao i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar.

Podsetimo, američka strana ne učestvuje dijalogu, ali Sjedinjene Države podržavaju napore EU u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.