13:56

19.08.2022

13:56

19.08.2022

N1, RSE, RTK2

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković kazao je da će se predsednik Aleksandar Vučić obratiti javnosti povodom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, u nedelju u 13:30 iz Palate Srbija.

„Vučić je odložio obraćanje upravo zbog toga što ne može da se pomiri sa tim da imamo sukobe na Kosovu, da nemamo rešenje, i danonoćno radi na iznalaženju rešenja“, kazao je Petković. na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je istakao da je juče bio izuzetno težak dan u Briselu, „najteži u poslednjih 11 godina od kad traju pregovori u Briselu“. Dodao je da su od jutros nastavljeni razgovori.

„Ne možemo da kažemo da je bio uspešan (dan), ali smo dali sve od sebe da se izborimo za mir i da bismo nastavili da idemo ka kompromisnom rešenju.

Naveo je da je Vučić od jutros sa srpskim pregovaračkim timom nastavio naporno da radi na pronalsku kompromisnih rešenja, a o jučerašnjem danu Vučić je izvestio premijerku i nekoliko funkcionera u vladi.

„Time smo bukvalno po povratku iz Brisela započeli danonoćni rad na traganju za rešenjem. Od danas počinje naša trka sa vremenom – kako da pored svih teškoća i nemogućih uslova koje stvara kosovski premijer Aljbin Kurti, da osiguramo bolji život i mir za Srbe na Kosovu, da izbegnemo sukobe i nastavimo sa napretkom cele države, da nastavimo sa investicijama i podizanjem životnog standarda naših građana“, poručio je Petković.

On je naveo da su predstavnici Beograda bili spremni da prihvate da Priština Srbima koji imaju prebivalište u Srbiji izdaje ulazno-izlazni dokument. Takvu praksu Beograd već primenjuje za kosovske Albance.

"Ali to ne važi za Srbe koji žive na Kosovu, njima niko nema pravo da ukida sprsku ličnu kartu", poručio je Petković.

Petković je objasnio da je to rešenje iz Sporazuma koji su 2011. godine potpisali pregovarači Beograda i Prištine Borko Stefanović i Edita Tahiri.

Prema njegovim rečima beogradska delegacija je i za problem registarskih tablica predložila rešenje iz sporazuma iz 2011. Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo tvrdi da je kosovski premijer Aljbin Kurti odbio te predloge.

Petković je najavio da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiti u nedelju 21. avgusta- Prethodno će održati sastanak sa predstavnicima kosovskih Srba.

Podsetimo, juče je Aleksandar Vučić iz Brisela zakazao sastanak sa Srbima sa Kosova, koji će biti održan u nedelju u Palati "Srbija" u Beogradu.

Na sastanak su pozvani svi politički i institucionalni predstavnici Srba sa Kosova, zvaničnici Srpske liste, svi srpski gradonačelnici, načelnici okruga, kao i direktori bolnica.