16:22

05.09.2022

16:22

05.09.2022

Radio Slobodna Evropa

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak posetit će 9. septembra Prištinu i Beograd u pratnji dvojice novoimenovanih savetnika Nemačke i Francuske.

Svrha posete je da se "istraže opcije za napredak u dijalogu" rekao je za Radio Slobodna Evropa portparol EU Peter Stano.

On je dodao da su planirani odvojeni sastanci sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc ocenili su 4. septembra da je puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za Zapadni Balkan.

Dodali su da su zadužili svoje savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku da pruže direktnu podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku.

Stano je rekao kako EU "želi da učini sve što je u njenoj moći da pomogne stranama u pronalaženju kompromisnog rešenja", te da se dijalog o normlaizaciji odnosa privede kraju.

Kosovo i Srbija su 27. avgusta postigli sporazum o ukidanju izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za državljane dve zemlje koji ulaze ili izlaze iz tih zemalja a nakon intervencije specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara (Escobar).

Zahvaljujući ovom dogovoru izbegnute su moguće tenzije poput onih od 31. jula ove godine kada su Srbi na severu Kosova u znak protesta postavili barikade zbog odluke kosovske vlade da počne sa primenom izdavanja dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo.

Evropska unija sada očekuje da Srbija i Kosovo postignu dogovor oko registarskih tablica za vozila na Kosovu koje su izdavali srpski organi.