22:19

15.09.2022

22:19

15.09.2022

Anamari Repić, RTK/Beograd

Izlaganje predsednika Vučuća o pregovorima o Kosovu nije doprinelo boljem razumevanju njegove politike o procesu dijaloga, stav je opozicionih stranaka i poznavalaca prilika nakon dvodnevnog zasedanja Skupštine Srbije o Kosovu na kojoj je usvoje Izveštaj o pregovorima sa Prištinom.

Skupštinsko zasedanje o dijalogu sa Kosovom nije donelo konsezus vlasti i opozicije po pitanju dijaloga, dok je jedini zajednički stav bio da nema priznanja nezavisnosti. I dok su predstavnici vlasti podržali izveštaj u kome su na 50 strana navedene aktivnosti u pregovorima u prethodnih godinu dana, opozicija je bila protiv.

Opozicija kritikuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da izveštaj ne sadrži nikakve nove informacije o pregovorima, niti daje predlog kako dalje u tom procesu. Opozicione stranke su saopštila da su svi njeni predlozi oko Kosova ignorisani, te da Vučić nije objasnio šta podrazumeva kompromisno rešenje.

Istovremeno, opozicija je nezadovoljna tretmanom tokom sednice navodeći da se nije poštovao Poslovnik o radu. Poslanica i potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović kaže za RTK2 da je stav njene stranke da nema odricanja od Kosova i da se to pitanje treba rešavati u okviru Ustava Srbije.

Kako ističe, i pored toga što Vučić tokom sednice nije izneo detalje o pregovorima, što nema u tom procesu nema transparentnosti, dijalog je potreban. Manojlović kaže da je u skupštini stvorena atmosfera linča prema opozicionim poslanicima.

“Autokratski režim Aleksandra Vučića koji je tokom ova dva dana demonstrirao samo da se obračunava, ponizi i potpuno razori svoje političke neistomišljenike, takav režim nema mandat da donosi važne državne odluke, jer se takvima zaista ne može verovati. Čak i taj izveštaj ne sadrži apsolutno sve što bi trebalo i valjalo znati. Mi ne znamo šta je on zaista potpisivao i šta je formalno i neformalno, a naročito to neformalno, i šta je obećavao. Samo znamo da je Srbima na Kosovu posle svakog njegovog odlaska u Brisel bivalo sve gore i gore”, istakla je Manojlović.

Glavna poruka predsednika Srbije koja se mogla čuti tokom dvodnevnog zasedanja Skupštine Srbije jeste da Srbija ni na koji način, ni direktno ni indirektno neće priznati nezavisnost Kosova. U završnom govoru posle glasanja za izveštaj o pregovorima sa Prištinom, predsednik Vučić je rekao da predstoji jako težak period, da Srbija želi normalizaciju odnosa sa Prištinom bez priznanja. Vučić je rekao da od opozicije nije čuo nikakve planove, već “samo viku i praznu priču”.

Međutim, na sednici su predstavnici opozicionih parlamentarnih grupa izneli nekolio planova. Stranka slobode i pravde je predložila formiranje Komisije u skupštini o pitanju dijaloga, dok je Narodna stranka predložila usvajanja posebne rezolucije. Stranke patriotskog bloka su tražile da se Kosovo označi kao “najvažnije državno i nacionalno pitanje”.

Za Biljanu Stojković, iz zelene koalicije Moramo i bivše kandidatkinje za predsednicu Srbije, izlaganje Vučića o Kosovu bilo je samo privid konsultacija sa strankama oko pregovora. Govoreći o dijalogu ona kaže da je to jedini put za rešavanje otvorenih pitanja.

“Pregovori moraju da se nastave kako bi došlo do rešavanja problema srpske zajednice, da bi se dalo na značaju njihovom mišljenju, da bi se njihov život unormalio oko pitanja imovine, zaposlenja, kulturnih dobara, crkvene imovine, sve to mora da se razreši”, ističe Stojković.  

Poznavaoci prilika smatraju da na sednici Skupštine Srbije o Kosovu nije bilo konkretnih ideja, da nije jasno koje je rešenje i da svakako ono nije blizu. Nenad Šebek, novinar i poznavalac prilika, ocenjuje za RTK2 da posle te sednice javnost svakako dobila nijednu novinu o procesu dijaloga.

“Kao publika nismo ni za dlaku pametnij nego što smo bili ranije, niti smo upoznati sa samim procesom sam izveštaj je dovoljno uopšten da može da kaže sve i da ne kaže ništa, uglavnom ovo drugo. A o nekim drugim detaljima, pravcima kuda bi mogao da se dijalog odvija i šta bi se dalje moglo desiti na relaciji Beograd-Priština, apsolutno ništa novo nismo saznali”, kaže Šebek.

“Dodao bih da je ovaj dvodnevni događaj prevashodno bio šou za predsednika i prilika da i on opipa puls opozicionih poslanika koje nakon dve godine po prvi put ponovo ima u svom parlamentu”, dodaje on.